Járványügy Somogyban

2020.09.03. 17:30

Bevételkiesés a társaságoknál: levadászta a vírus a bőgést

Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben. A határzár miatt az idén szeptemberben harmadannyi külföldi vadásznak váltottak ki engedélyt a megyében a kamaránál. Egyedül a V4-országokból jönnek gímszarvasra vadászni a gazdag zselici mezőkre. Országosan milliárdos, Somogyban is több tízmilliós bevételkiesés sújtja ezzel a társaságokat.

Góz Lilla

Fotó: Gschwindt Márk

A hónap eleji lehűlés tovább kedvezett a párt kereső gímbikáknak, még hangosabban hallatják hangjukat. A szeptemberi időszak a somogyi vadásztársaságok forgalmas időszaka, ilyenkor szokott a legtöbb külföldi vendégvadász a megyébe érkezni. A koronavírus miatt elrendelt határzár viszont korlátozza a bejövetelüket. – A Dunántúlon jellemző, hogy a vadászati bevételi források főleg gímszarvasbikára alapoznak, van olyan somogyi vadásztársaság, amely bevételének több mint ötven százaléka ebből származik – mondta el Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára. 2020 év elején a tavaszi őzbakszezont erősen visszavetette a koronavírus-járvány, a júliusi őz- üzekedésre sem érkezett annyi belföldi és külföldi vadász, mint a korábbi években.

– A vadászkamara megyei területi szervezetei állítják ki a külföldi vadászok részére az engedélyeket, és havi bontásban a számok jócskán elmaradnak a korábbi évekhez képest. Augusztusban, szarvasbőgés előtt havi szinten csupán a korábbi években váltott vadászati engedélyek egyharmadát értékesítettük – jegyezte meg Kemeszky Péter. Kiemelte: a legtöbb vendégvadász Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és a Benelux államokból érkezett Somogyba. Jelenleg csak a V4-országokból jöhetnek hozzánk bérvadászok, így leginkább szlovák vadászokkal népesülhetnek be a somogyi erdők. Az Országos Magyar Vadászkamara egy lehetséges eljárásrendet dolgozott ki a bérvadászok esetleges bejövetelével kapcsolatosan, amelyet hétfőn eljuttattak az Agrárminisztériumhoz.

– Bizakodva várjuk a szaktárca válaszát, hiszen a külföldi bérvadászok nem tömegrendezvényekre jönnek, nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatják meg, hanem vidéken, vadászházakban szállnak meg, s a természetben tartózkodnak pár napig – sorolta az érveket a megyei titkár. A somogyi vadásztársaságok próbálják a napokban feltérképezni a belföldi igényeket. A Kaszó Zrt. kedvezményekkel próbálja csábítani a hazai vadászokat. – Szeptemberben csaknem száz külföldi vadász szokott hozzánk érkezni, a legtöbben német ajkúak, most viszont csak csehek és szlovákok vadásznak nálunk – mondta el Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: nagyon nehezen indult az idei szezon, mert a tavaszi hónapokban a vadászati szervezőirodák sem működtek, a vendégek távol maradtak.

Erdei korlátozások

Erdőlátogatási korlátozást rendelt el a Sefag Zrt. és a Kaszó Zrt. szeptember elsejétől szeptember 30-ig a felmerülő intenzív vadászati tevékenységgel járó balesetveszély elkerülése, valamint a vad nyugalmának biztosítása érdekében.

Jönnének, de nem fogadhatják őket

– Huszonöt éve nálunk vendégeskedő osztrák vadászokat kellett lemondanunk a napokban, ami a társaságunknak 8-10 millió forint kiesést jelent – mondta el Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke. Próbálják ők is a hazai vadászokat megcélozni, hiszen a kilövési tervet teljesíteniük kell, vagy különben bírságra számíthatnak. – Bevételeink 30 százalékát a külföldi vadásztatás fedezte, ha nem könnyít a korlátozáson a szaktárca, akkor a vendégházban dolgozó gondnokot és szakácsot is el kell küldenem – jegyezte meg az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában