Járványügy Somogyban

2020.09.25. 09:00

Korán zár a söntés, otthon ér véget az esti kocsmatúra

Jelentősen csökkenhet a kocsmák, a pubok és a kávézók forgalma a hétfőn bevezetett esti tizenegy órás zárás miatt. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a vendéglátóhelyeken este tizenegy és másnap reggel hat óra között az ott dolgozókon kívül senki nem tartózkodhat. A szórakozóhelyek tulajdonosait megosztja az intézkedés.

Marosi Gábor

Alig néhány vendég kortyolgatott kávét hétfő délután Kaposváron a Noszlopy utcai kávézókban. A látvány nem volt szokatlan, napközben ugyanis kevesen fordulnak meg a vendéglátóhelyeken. A kocsmák, pubok és kávézók forgalmának jelentős részét az esti, valamint az éjszakai vendégek jelentik.

Az egyik belvárosi üzlet vezetője megkeresésünkre elmondta: két pubot működtetnek a városban. Az egyik hétköznap csak tíz óráig van nyitva, hétvégén viszont éjfélig, így egy órával korábban kell majd bezárniuk. Másik üzletük hétköznap éjfélig várja a vendégeket, pénteken és szombaton viszont hajnali kettőig. Tapasztalataik szerint a fiatalok késő este indulnak el szórakozni, ami most az új szabályozás miatt megváltozhat.

Géczi Tamás, egy másik belvárosi szórakozóhely üzemeltetője elmondta: bevételeik nagy része a pénteki és a szombati forgalomból származik, ráadásul ennek több mint hatvan százaléka este tizenegy és éjjel egy óra között keletkezik. – Ha ez a pénz kiesik, akkor komoly bajba kerülhetünk – fogalmazott Géczi Tamás. – Az első hullámban zárva voltunk hatvan napig, mivel nem volt bevételünk, ezért nehezen éltük túl a tavaszt. Júliusban és augusztusban kezdtünk csak talpra állni. A mostani időkorlátozás miatt nemcsak minket, hanem más sörözőket, pubokat és szórakozóhelyeket is nagy veszteség ér majd. Mi sem tudunk mást tenni, minthogy takarékos üzemmódba kapcsolunk.

– Kénytelen leszek a dolgozók munkabérét csökkenteni – folytatta Géczi Tamás. – Ha csökken a munkaidő, akkor sajnos erre kényszerülök. Örülök, hogyha senkit sem kell majd elbocsátanom. Mi ugye koncerteket is szervezünk, így biztosan azokat is érinti majd a szabályozás, de miként, azt még nem látjuk. Nyáron volt már két zenei eseményünk, amin jóval kevesebben vettek részt, mint a korábbi években. Az egyik koncerten, amit rendszeresen megszervezünk, tavalyhoz képest harmadannyian voltak – tette hozzá a vállalkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában