Járványügy Somogyban

2020.09.14. 09:00

Vírus ide-oda, a fogszuvasodás nem lassít

Amíg nem kapnak központi utasítást, addig végzik a szűréseket a megye iskolafogorvosai. Teljes védőfelszerelésben, idősávokban fogadják az osztályokat. Azt mondják, a gyerekeknek szükségük van a fogászati beavatkozásokra, ugyanis tavasszal csak sürgősségi ellátás lehetett a koronavírus miatt és az ekkor kialakult szuvas fogakat azonnal kezelni kell.

Góz Lilla [email protected]

Egy osztálynyi gyerek érkezett reggel nyolcra a Béke utcai iskolafogászatra. Mindannyian maszkban voltak, az épületbe csak kézfertőtlenítést követően léphettek be. Egyesével szájfertőtlenítésen estek át, a szűrést követően pedig újra száj­maszkban hagyták el az épületet.

Van olyan pedagógus, aki kettesével engedi a gyerekeket a váróba, a többiek a játszótéren várnak. – Senkitől sem kaptunk leírást, utasítást, a saját fejünk szerint dolgozunk. Tetőtől talpig védőfelszerelésben – mondta el Katona Enikő iskolafogorvos. Hozzátette: két­órás idősávokban csak egy osztályt fogadnak, minden gyerek után kesztyűt cserélnek, valamint egy ionizáló gép tisztítja a levegőt a vizsgálóban. – Az 500 ezer forintos támogatásból egy olyan gépet vásároltam, ami szűri a baktériumokat, vírusokat, valamint 160 ezer forintért vettem védőruhát, szájmaszkokat, kesztyűket és otthon folyamatosan gyűjtöttem a védőfelszerelést, hat ládával hoztam a rendelőbe, de nem biztos, hogy elég lesz – sorolta Katona Enikő.

Kiemelte, az iskolafogászok mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságos körülményeket biztosítsanak. – Némelyik iskola nem engedi el a gyerekeket a fogászatra, külön fogadjuk az osztályokat kisebb csoportokban és folyamatos a fertőtlenítés – mondta el Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának országos alelnöke. Hozzátette, sok helyen levegőtisztító berendezéseket vásároltak. – Annak a gyereknek, akinek tavasszal lyukas lett a foga és nyáron nem tudták ellátni, most mindenképpen be kell tömni, mert annyira tönkremehet, hogy ki kell húzni – emelte ki az alelnök.

Fogászati szűrés az udvarokon

Az óvodákban szabadtéren végeznek prevenciós oktatást a gyerekfogorvosok, azonban a zárt terű szűréseket már rendkívül nehéz kivitelezni.

– Elsősorban valóban a szűrésekkel van probléma – mondta Herczeg Olga. Amíg a Béke utcában csak gyerekfogászok dolgoznak, és ők váltásban tudják fogadni gyerekeket, az Ezredév utcában vegyesen fogadnak gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Ott ugyanis a gyerekfogász mellett három felnőttfogorvos is dolgozik.

Most azt próbálják kidolgozni, hogy hogyan lehetne a felnőtteket és a gyerekeket teljesen elkülöníteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában