Járványügy Somogyban

2020.10.26. 20:00

Gázálarcot húztak a katonák, úgy permetezték az iskolát

Katonák fertőtlenítettek hétfőn a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban. A tizenkét fős alakulat az osztálytermeket, a folyosókat és a közösségi helyiségeket is megtisztította. A Magyar Honvédség az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére, ötvenkilenc köznevelési intézményt fertőtlenít országszerte az őszi szünetben.

Marosi Gábor

Egy tucatnyi permetezővel, védőruházattal és gázálarccal érkeztek meg a katonák hétfő délelőtt a Munkácsy Mihály Gimnáziumba. A honvédség emberei a helyszíni bejárás, majd a gyors eligazítás után, vegyvédelmi felszerelésbe bújtak és beléptek az iskolába. A katonák először az emelet helyiségeit fertőtlenítették le, majd belülről haladtak a kijárat felé. Több mint 6400 négyzetmétert kellett megtisztítaniuk, ehhez majdnem 700 liter fertőtlenítő anyagot használtak fel.

Kocsis Balázs, a 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj kommunikációs tisztje elmondta, a több mint hetven százalék alkoholtartalmú fertőtlenítő szerrel a padokat, a székeket, a padlót, a folyosókat, a vizes blokkokat és a közösségi helyiségeket tisztították meg. A számítógépes oktatótermeket, illetve, ahol sok számítógép, okostábla és projektor található, ott alkoholos törlőronggyal fertőtlenítették a felületeket. A szakemberek mintegy négy óra alatt végeztek a Munkácsy-iskola fertőtlenítésével.

– Már az első hullámban is helyt álltak katonáink – fogalmazott Kocsis Balázs. – A Magyar Honvédségen belül a 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj az, amelyik el tudja végezni ezt a feladatot. A munkálatokba azonban besegítenek az általuk kiképzett más helyőrség katonái is. Országosan 59 intézményt jelöltek ki fertőtlenítésre, ebből a székesfehérvári 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj 33 nagy létszámú iskolát és óvodát tisztít meg az őszi szünetben – tette hozzá.

A következő napokban a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumot is fertőtlenítik, egy másik katonai alakulat pedig a siófoki Széchenyi István Általános iskolát.

Steril környezetbe léphetnek be

Gyallai Katalin, a Munkácsy Mihály Gimnázium igazgatója elmondta, nagyon hasznosnak tartják a katonai fertőtlenítést, hiszen intézményükben is felütötte fejét a járvány. Az elmúlt hetekben néhány diák és tanár koronavírus tesztje lett pozitív, ami miatt több osztálynak is karanténba kellett vonulnia. Hozzátette, reméli, hogy az őszi szünet után minden diák és tanár visszatérhet már a steril környezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában