piaci körkép

2020.11.13. 14:35

Illatos sütőtökök között vezetett az út Márton lúdjáig

Vitaminért és illatos gombáért mentek a kaposváriak a piacra pénteken. De nagyon kelendőek voltak az őszi salátapalánták is, s a sütőtök csábító illata is sokakat vásárlásra hívott.

Góz Lilla

Még a maszk alól is érezni lehetett a petrezselyemgombák illatát a kaposvári nagypiacon. Szegleti László egy kiló 45 dekás vargányájával büszkélkedett, amelyet rántva, pörköltként vagy leszárítva ajánlott elfogyasztani. Egymás után elkapkodták az újságpapírokba csomagolt apró salátapalántákat is. – Most még nincs fagy, a hétvégén el is ültetem a kertemben, húsvétkor már szoktunk enni friss, zsenge salátát – mesélte egy kaposvári vásárló szokásos pénteki piaci körútunkon.

Egyre több őstermelő húzódik be a csípős időben, így ezúttal ritkásan fordultak elő a zöldellő saláták, pirosodó csipkebogyók az asztalokon. Szili Dezső viszont most is állta a sarat, az őstermelő hatalmas sütőtököket kínált a vásárlóknak. – Jobban szeretik így kimagozva, darabokba kínálva és persze a lényeg, hogy édes legyen – mutatta büszkén a bőséges kínálatot.

 

A kosarakba belecsúszott egy-egy fürt szőlő is, sokan keresték az almát, mandarint is. A C-vitaminban gazdag savanyú káposzta sem maradhatott le a bevásárlólistáról.

A húsos pultoknál pedig – Márton nap közelsége lévén – a liba és a kacsa volt a sláger. A borsos áruk miatt a vízi szárnyasok máját kevésbé vitték, de a húsukat úgy kapkodták el a vevők, mint a cukrot. Szombaton pedig a kaposvári nagypiacon készül ludaskása, sült liba-és kacsacomb is, amelyeket a korlátozások miatt csak otthon ehetik meg az ünnepi ízekre áhítozó ínyencek.

 

Ezek is érdekelhetik