Járványügy Somogyban

2020.11.22. 17:30

Somogyi orvostanhallgatók is a frontvonalban szolgáltak

Tizenhárom orvostanhallgató, közülük öt somogyi segítette a múlt héten a kaposvári mentőállomás dolgozóinak a munkáját. Megyeszerte rótták a kilométereket és több száz embert teszteltek le. A kaposvári Dér Orsolya és a kelevízi Varga Eszter az elsők között jelentkezett a feladatra.

Góz Lilla

Reggel nyolc előtt az egyetem helyett a kaposvári mentőállomásra érkezett Dér Orsolya. Miután megkapták a listát, amelyen általában 20-30 név szerepelt, már indultak is tesztelni barátnőjével. – Nagyon vigyáznak ránk, overálban, pajzsban, maszkban vagyunk, három gumikesztyűben, amelyek le vannak ragasztva, kivéve a felső, azt cseréljük személyenként – mondta el a kaposvári orvostanhallgató. Hozzátette: a protokoll szerint először egy gyorstesztet végeznek, ha ez negatív, akkor egy PCR vizsgálatot is csinálnak.

Dér Orsolya lapunknak elmondta: nagy körültekintéssel végezték munkájukat.

Dér Orsolya a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán ötödéves hallgatója és az elsők között jelentkezett arra, hogy a járványhelyzetben segítse az egészségügyi dolgozókat. – Orvosnak tanulok és két év múlva végzek, kötelességemnek tartom, hogy a járványhelyzetben segítsek – mondta el a fiatal lány. Megjegyezte: a legfiatalabb, akit teszteltek mindössze öt éves volt, a legidősebb pedig kilencven feletti. – Volt egy néni, aki megkönnyezte, hogy pozitív lett a tesztje, próbáltuk nyugtatni, igazából a legjobb lenne ilyenkor egy ölelés, de sajnos most azt nem adhatunk – mondta el meghatódva Orsolya. Megjegyezte: egyedül az a kellemetlen, hogy a védőruhában nem tudnak enni, inni és WC-re menni, de van váltásviselet, azonban nem vesztegetnek időt átöltözésre. – Ha látjuk, hogy lassabban haladunk, odatelefonálunk, hogy nyugodtan ebédeljenek meg, az a lényeg, hogy három órával a teszt előtt ne egyenek, igyanak – tette hozzá a hallgató, aki még nem döntötte el, merre szakosodik, érdekli a bőr-bel-és gyerekgyógyászat is.

Varga Eszter minden nap Kelevízről, hatvan kilométerről utazott a kaposvári mentőállomásra két héten keresztül. A negyedéves orvostanhallgató ez idő alatt bejárta a megyét, a déli településekről egészen a Balatonig. – Szükségesnek éreztem, hogy a járvány közepette segítsek és nagyon sok fantasztikus embert ismertem meg a munkám során – mondta el a fiatal lány. Hozzátette: naponta 150-200 kilométert tettek meg társával, leginkább huszonéveseket és 40-50 év közöttit teszteltek. – Az orrból veszünk mintát, belemossuk egy folyadékba és rácseppentjük a tesztcsíkra, ha pozitív, akkor két csíkot mutat – magyarázta a tesztelést Varga Eszter. Hozzátette: sokszor nem kell már PCR tesztet csinálni, mert a gyorsteszt pozitív eredményt mutat.

Varga Eszter kötelességének érezte, hgoy részt vegyen a munkában.

Megjegyezte: munkájuk úgy ér véget, hogy a vörös zónában leveszik a ruhát, fertőtlenítik kezeiket, cipőiket, és a gépjármű a benne lévő felszerelésekkel együtt átesik egy ózongenerátoros tisztításon, majd egy szellőztetésen. Az orvostanhallgató kiemelte: a szolgálat felvételekor és a végén is tesztelték az önkénteseket. – Végezzük a munkánkat, nem gondolunk másra – összegezte Varga Eszter. – A mentős kollégák nagyon segítőkészek, kedvesek, most már tudom, hogy miből áll ez a szolgálat. Ezek után újra jelentkeznék, és ha szükség van rám, akkor jövök bármikor

Járványügy Somogyban

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik