Járványügy Somogyban

2021.01.28. 15:00

Kaposvár többet költ az egészségvédelemre 2021-ben

Az elsők között készítette el a 2021-es költségvetését Kaposvár a megyei jogú városok közül. Szita Károly polgármester csütörtökön írta alá a dokumentumot, ezzel életbe léphet a járványügyi költségvetés, amely az egészségvédelemre és a munkahelyek védelmére helyezi a legnagyobb hangsúlyt.

Kovács Gábor

A 2019-es eredmények alapján tavaly januárban még kiváló évet vártak, de a koronavírus mindent felülírt, foglalta össze az eddig történteket Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Kaposváron 26 milliárd forintból gazdálkodhatnak az idén, csökkennek a bevételek, és ez meghatározza a kiadásokat. Az iparűzési adó kevesebb lett, a gépjárműadó már nem az önkormányzathoz érkezik be, parkolási díjat nem szednek a veszélyhelyzetben – mindezek miatt 2,1 milliárddal csökken a város bevétele. Ugyanakkor elmondható, hogy ez a pénz az embereknél marad, sőt a települések költségvetése is tulajdonképpen a polgároké, fejtette ki a településvezető.

Az idei járványügyi költségvetésben két szempont a legfontosabb amellett, hogy az önkormányzat az alapfeladatokra, a szociális ellátásra, az óvodák-bölcsődék működésére is koncentrál. – Az egészségvédelemre nem leszünk restek odatenni minden rendelkezésre álló forintot – mondta Szita Károly. – Ugyanilyen fontos a munkahelyek védelme, hogy az emberek kapjanak fizetést, és ebből tudják fenntartani a családokat.

Szita Károly: „Az egészségvédelemre nem leszünk restek odatenni minden rendelkezésre álló forintot” Fotó: Muzslay P.

A város beruházásainak jelentős részét tavaly már befejezték, ezzel is erősítették a gazdaságot. Az is a gazdaság védelmét szolgálja, hogy 9 milliárd forint értékben 2021-ben is lesznek új beruházások Kaposváron. Új ipari parkot létesítenek, befejeződhet a Nostra és a Csokonai fogadó átépítése is. Szita Károly hozzáfűzte: negyedévente felülvizsgálják a költségvetést, és ha az egészségügyre és a munkahelyek megőrzésére kell még forrás, akkor átcsoportosítanak ezekre a célokra, minden másra csak ezután költenek.

Az év végére érhet be az intézkedések gyümölcse

Arra a kérdésre felelve, hogy min tudnak spórolni, a polgármester részletezte: 2021-ben kevesebb pénz jut majd sportra, kultúrára, nem lesznek rendezvények, és kevesebb játszóteret újítanak majd fel, mint ahányat szerettek volna eredetileg. Mindez azonban szükséges ahhoz, hogy az év végére újra mosolyogva lehessen azt mondani, hogy megérte megtenni a költségvetés átalakítását, szögezte le. Az irány jó, ezt a munkanélküliek számának alakulása is mutatja, mert decemberben már csak 88-cal több munkanélküli volt a városban, mint tavaly januárban a koronavírus-járvány kitörése előtt.

A képviselők több mint kétharmada támogatta

A polgármester azért írta alá egyedül a költségvetést, mert a rendkívüli jogrend miatt nem hívhatja össze a testületet. Azonban Szita Károly előzetesen kikérte a képviselők véleményét és a megkérdezettek bőven több mint kétharmada támogatta a járványügyi költségvetést. Sajnálatos módon azonban volt olyan baloldali, ellenzéki képviselő, aki nem válaszolt, és nem küldte el a véleményét, említette meg. A polgármester az emberek és a kormány együttműködése mellett a baloldali pártokéra is számítana, de – mint mondta: – néha az az érzése, hogy az ellenzéki politikusok mintha a vírusnak szurkolnának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában