házasság hete

2021.02.14. 19:30

Ismét igent mondtak egymásnak a megáldott házaspárok

Az előző évhez hasonlóan az idén is a szerelmes párok megáldásával zárult a „Házasság hete” című rendezvénysorozat Marcaliban.

Kiss Kálmán

A városban Kiss Iván címzetes prépost, esperes-plébános mintegy húsz házaspárt áldott meg ünnepi szentmise keretében a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban. Iván atya örömmel állapította meg, hogy a koronavírus-járvány ellenére sok házaspár – idősek és fiatalok egyaránt – eljöttek erre az alkalomra, ahol Szent Bálintnak, a szerelmesek védőszentjének ünnepén, a római keresztényüldözés vértanújának közbenjárását kérjék további életükre.

A szentmisén nemcsak a plébános, hanem a házastársak is megáldották egymást, hogy továbbra is kitartanak hűségben, szeretetben egymás mellett. A rendezvény célja, hogy a házasság és a család fontosságára irányítsák a figyelmet, a jelenlévők pedig megfelelő példát adjanak másoknak is, ami tulajdonképpen az egész társadalom javát szolgálja. A Házasság hete szervezők írják: „A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül.”

A Valentin-nap környékéhez kapcsolódó eseményt még 1996-ban Richard és Maria Kane indította útjára az Egyesült Királyságban, amelyhez napjainkra már számos ország is csatlakozott, összesen négy kontinensről, és 21 országból. Hazánkban 2008 óta rendezik meg a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kezdeményezésére, melyhez a keresztény egyházak és civil szervezetek, különböző közösségek, települések is csatlakoztak. A mozgalom célja, hogy megismertessék az emberekkel a hagyományos értékrendet, amely örömtelivé és sikeressé teheti a jó házasságot.

A frigyre készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek pedig megfelelő segítséget nyújtson. A magyarországi központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Az idei évben Pálúr János orgonaművész és felesége Pálúr Kornélia az ünnepi hét arcai. A rendezvény jelmondata: „Ezerszer is igen.” A Kaposvári Egyházmegyében a megyeszékhely plébániáin kívül még Bárdudvarnokon, Kaposfüreden, Kaposszerdahelyen, Nagykanizsán, Simonfán, Siófokon és Szentbalázson is megáldották ünnepélyes szentmisék keretében a házaspárokat.

Ezek is érdekelhetik