Járványügy Somogyban

2021.03.17. 09:57

Az idősekre utaznak az ál-vakcinaüzérek

Koszorus R.

Fotó: Illusztráció!

Csalókra figyelmezteti a lakosságot a Lengyeltóti Önkormányzat. Ahogyan arról a Sonline is beszámolt egyre több a virtuális térben garázdálkodó csaló a világjárvány kezdete óta.

Ezért is hívta fel az önkormányzat a lakosság figyelmét a csalókra, akik védőoltást kínálnak, valójában viszont csak a személyes adatokat akarják kicsalni a gyanútlan áldozatoktól.

De olyanra is volt már példa, hogy azzal hívtak fel idős embert, hogy másnap menjen oltásra. Az áldozat nem dőlt be, mert a háziorvosától megtudta, hogy még nincs is időpontja, valójában csak el akarták csalni a lakásából, hogy kirabolhassák. A legmegdöbbentőbb a „módszerben”, hogy az időseket veszik célba a csalók, abban bízva, hogy őket könnyen át tudják verni.

Kaposváron is volt hasonló eset, itt írtunk arról, hogy ötvenezer forinttal kecsegtették az áldozatokat, ha elmennek az oltásra.

Ezért érdemes megfogadni néhány jótanácsot, amelyeket a rendőrség tett közzé. Így mindig ellenőrizzük le, hogy valóban a hivatkozott szervezet kereste -e fel az illetőt, ha már gyanakszunk legyünk alaposak: tegyünk fel ellenőrző kérdéseket a hívónak. Ha szóba kerül pénzátutalás, sőt netán azt is felajánlják, hogy segítenek benne, biztosan átverésről van szó. Soha, de soha ne adjuk ki bankkártya adatainkat semmilyen telefonálónak! Ez alapszabály, ahogyan a személyes adatokat se osszuk meg a telefonban vagy e-mailben.

Ha úgy érezzük, bűncselekményt akartak elkövetni ellenünk, azonnal hívjuk a 112-őt!

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában