tbc

2021.03.25. 17:30

Rendszeres tüdőszűréssel megelőzhető a nagyobb baj

Március 24-e a TBC elleni küzdelem világnapja, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben azért tett erre az időpontra, mert száz éve ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését.

Varga László

A már rég legyőzöttnek hitt, gümőkor néven is ismert tüdőbetegségben még mindig másfél millió ember hal meg a világon, miközben a regisztrált új fertőzések száma a tízmilliót is eléri. A megfelelő gyógyszerek, a tüdőszűrések, a tüdőgyógyászati fekvőbeteg-intézmények, mindenekelőtt azonban a képzett, felelősségteljes munkát végző orvosok és szakdolgozók érdeme, hogy napjainkban a TBC a ritka megbetegedések közé tartozik. Naményi Miklós tüdőgyógyász a világnap kapcsán azt hangsúlyozta, hogy noha a megelőzés elsődleges eszköze a védőoltás, a rendszeres tüdőszűrés továbbra is elengedhetetlen, mivel ezáltal a kezdődő folyamatok jól kimutathatók és idejében gyógyíthatók.

A kontinensünket ma már kevésbé sújtja az egykoron rettegett gümőkór, a leginkább fertőzött Románia, ahol két éve még az összes megbetegedések 20 százalékát jegyezték. Hazánkban 1901-ben a halálesetek 25 százalékát okozta a kór, amelyet magyar népbetegségnek is tartottak. Ugyanakkor 2018-ban már csak 618 megbetegedést regisztráltak. A tuberkulózis felszámolásáért a Magyar Tüdőgondozói Hálózat 2014-ben megkapta a Magyar Örökség címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában