népességövekedés

2021.05.14. 17:30

A Balaton és a kis falvak vonzzák az új lakókat

A koronavírus-járvány ellenére növekedett Somogy népessége tavaly, mert bár megyénkben a vírus jelenlétén túl is magas a halálozások száma, de ezt ellensúlyozta a betelepülők jelenléte. A Balaton-part és a kis somogyi falvak ugyanis továbbra is népszerű célpontot nyújtanak az új lakóhelyet keresőknek.

Kovács Gábor

Balatoni szezon vŽge

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt két évben folyamatosan nőtt Balatonkeresztúr lélekszáma. Két év alatt mintegy 180-nal lettek többen a beköltözőkkel együtt, miközben a régóta itt élők között a halálozások száma még mindig meghaladja a születések számát. Még úgy is több volt a halálozás a községben, hogy a koronavírus- járványban elhunytak száma alacsony maradt.

– Balatonkeresztúr egy nyugodt, csendes, rendezett település – indokolta a beköltözők közötti népszerűségüket Kovács József polgármester. – Kicsit távolabb vagyunk a víztől, de emiatt az ingatlan­árak a többi balatoni településhez viszonyítva kedvezőek. Ennek köszönhetően az eladó ingatlanok néhány hét alatt elkelnek nálunk, ez növeli a beköltözők számát.

Sokan hagyják el a várost a vidék kedvéért, és a kis somogyi falvakat megtalálják a belföldi és külföldi beköltözők, tapasztalták Szentgáloskéren. Főként hollandok telepedtek le, hat család talált új otthonra, számolta össze a kedvünkért Szabó Péter polgármester. Sokan nyugdíjasok, de van köztük nagycsalád is, több gyermekkel. Egy holland–amerikai házaspár állattartással foglalkozik, lovakat tartanak.

Rányomta bélyegét a koronavírus a demográfiai folyamatokra, állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a magyar népesség alakulására vonatkozó legújabb adatokat közzétéve. A kiadványban megállapították, hogy Somogy megye egyre vonzóbbá vált, az odavándorlók és az elvándorlók számának különbözetét tekintve. Megyénk természetes fogyása a 2019-es mínusz 2023-ról 2020-ban mínusz 2197-re csökkent. Mégsem lettünk kevesebben, sőt a beköltözőkkel együtt félezer emberrel nőtt Somogy lélekszáma 2020-ban. Ehhez az adathoz hozzátehetjük, hogy megyénkben a születések száma tavaly 2603-re nőtt a tavalyelőtti 2484-ről, miközben a halálozások száma a járványnak köszönhetően megugrott (4507-ről 4800-ra). A járvány alatt sokáig lezárt határok miatt a kivándorlás visszaesett az országban.

Összességében tehát 1,7 ezrelékkel gyarapodott Somogy megye népessége, ami a belföldi vándorlás többletének köszönhető, szögezte le kiadványában a KSH. Ha azonban nem vesszük bele az adatokba a beköltözőket, akkor megyénkben népességfogyást regisztrálhattak volna a statisztikusok, méghozzá az országos átlagot meghaladó mértékben. Az 5 ezrelékes országos átlagnál jelentősen nagyobb – 7,3 és 10,2 ezrelék közötti – volt a természetes népességcsökkenés Békés, Zala, Nógrád és Somogy megyében, az országos átlagnál alacsonyabb születési és a magasabb halálozási ráták következtében. Ez megmutatja, hogy Somogy elöregedő népességű megye, és azt is, hogy itt a koronavírus okozta halálozások száma magas volt az elmúlt időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában