magyar tenger

2021.05.19. 15:33

Nem a horgászok miatt burjánzott az alga a Balatonon

Nem a horgászok által felhasznált etetőanyag okozta a 2019-es algavirágzást, mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Balatonért felelős miniszteri biztos szerdai sajtótájékoztatóján. Nagy István agrárminiszter hozzátette: az ehhez hasonló kihívásokra való megnyugtató megoldások keresése is a frissen kinevezett miniszteri biztos feladata.

Koszorus Rita

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Közös sajtótájékoztató keretében számolt be Nagy István agrárminiszter és Szári Zsolt, a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztos egy frissen készült tanulmányról. A kutatást a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Balatoni Limnológiai Intézet közösen készítették, hogy felmérjék, milyen hatással van a horgász etetőanyagok által bejuttatott foszfor a tó élővilágára.

– A halgazdálkodás és a horgászat felől nem érkezhetett olyan mértékű tápanyag terhelés, amely érdemben befolyásolhatta a tó vízminőségét, vagy szerepet játszhatott a 2019-es algavirágzásban – szögezte le a miniszteri biztos. – Én azt gondolom, hogy nem jelent számottevő negatív hatást az etetés jelenleg a Balaton tápanyagforgalmi egyensúlyára.

Fotó: K.R.

Szári Zsolt elmondta: hosszabb távon vannak olyan trendek, amelyekre figyelni kell, hogy az élővilágot megőrizzük, de ezek azonosítása is a miniszteri biztos feladata.

- Szeretnénk nyomon követni, minek következtében fordul elő algavirágzás – mondta Nagy István agrárminiszter a siófoki sajtótájékoztatón. – Tudni szeretnénk, hogy mit kell tennünk ennek megelőzésére, hogy azt a kompromisszumot megtaláljuk, ami a fürdőzők számára kiváló minőséget biztosít, de a balatoni élővilág számára is egy kiváló minőségű víz lehessen.

További kutatások szükségesek

Az említett tanulmány több további kutatást is javasol a Balatonon, tekintettel a horgászati szokások folyamatos változására, fontos lesz hasonló vizsgálatokat legalább ötévente megismételni. De a vizekbe juttatott etetőanyagok mennyiségének és összetételének felmérése, monitorozása is szükséges lesz, valamint javasolja az etetőanyagok hasznosulásának és bomlásának vizsgálatát vizeinkben, illetve az etetőanyagoknak az őket fogyasztó szervezetekre és a vízi anyagforgalomra gyakorolt hatásának vizsgálatát. A tanulmány számottevő foszformérleg romlás esetén beavatkozási lehetőségeket is felsorol, így megfontolandónak jelölte meg a felhasználható etetőanyag mennyiségének és minőségének szabályozását, valamint célszerű lenne a gyártók számára előírni, hogy a termékeken tüntessék fel azok foszfortartalmát. Így a környezettudatos horgászok könnyebben választhatnának olyan terméket, ami kevésbé terheli a környezetet. Tájékoztató kampányokat lehetne szervezni a horgászok számára a környezettudatos etetőanyag használatról. S azt is javasolja, hogy a szelektív halászat révén foszfort vonják ki a szakemberek az ökoszisztéma belső készletéből, amennyiben azt a halállomány túlzott mérete vagy kedvezőtlen szerkezete is indokolja.

Kiemelt téma a Balaton megóvása

Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón elmondta: az algavirágzás és a foszforterhelés kérdésköréből is jól látszik, a miniszteri biztos feladata roppant összetett. – Éppen azért történt meg a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztos kinevezése, hogy a különböző információkat összegyűjtse és tudja szolgáltatni az érdeklődők felé, hogy ne kapjanak lábra olyan téves információk, amelyek negatívan befolyásolják a tó iránti érzéseinket – fogalmazott az agrárminiszter. A miniszter hangsúlyozta, az agrártárca kiemelten foglalkozik a Balaton élővilágának megóvásával.

Fotó: K.R.

Szári Zsolt feladatairól szólva elmondta: kapcsolatot tart és erősíti a kommunikációt a Balaton élővilágának megőrzésén dolgozó intézményekkel, önkormányzatokkal és civil szervezetekkel.

További fontos feladatként említette, a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtő területein lévő szennyezőforrások beazonosítását, a tómeder rekultivációjával összefüggő állami feladatok meghatározását, valamint a balatoni halak népszerűsítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában