gazdálkodás

2021.05.31. 19:00

Kertkedvelő bárczisok: készül a mentaszörp, s várják, hogy beérjen az eper

Tavaly még mindössze két marék paradicsomot szüreteltek a Bárczi iskola diákjai az iskolakertjükből, de jóízűen elfogyasztották. A kertben az óvodásoktól a szakiskolásokig mindenki kiveszi a részét a munkából.

Góz Lilla

Ezekben a napokban gazolják az epret a diákok a Bárczi iskola kertjében. – Mi ültettük a palántákat tavaly és már pirosodnak a szemek – mondta Bogdán Ibolya, akitől nem áll távol a kertészkedés, mert töröcskei otthonukban is gondoz zöldségeket családjával.

Sámoly József éppen a paprika- és paradicsompalántákat ültette el, valamint a komposztot forgatta át. Domján Tamás jóvoltából pedig egy mókuslak is készült a kertben. – Láttam itt futkározni mókusokat és fából, falevélből összeraktam nekik egy házikót – mondta el az ügyes kezű diák.

– 2019-ben pályáztunk az Agrárminisztériumnál, hogy létrehozhassunk egy kertet és hozzá kapcsolódó képzéseket szervezzünk – mondta el Szabóné Skoda Boglárka kertvezető. – Az online oktatás alatt is folytattuk a munkát, a gyerekek otthon nevelték a palántákat. A pedagógus hozzátette, paprika-, paradicsompalánták, hagyma, egynyári virágok, valamint fűszernövények kerültek a földbe, magaságyásba. A tankonyhában már készül a szörp a saját maguk termelte citromfűből, mentából. Ezenkívül egy mezítlábas illatösvényt is kialakítottak. – A szenzoros fejlesztésben segít majd a tanösvény, amelybe természetes anyagok, termések kerültek, köré illatos virágokat, levendulát ültettünk – tette hozzá a kertvezető.

 

Szabadtéri tantermet is szeretnének kialakítani, készülnek a raklapbútorok

– Nagy örömmel fogadták a szülők is, hogy a gyerekek az iskolában kertészkednek, hiszen már sok vidéki portán sem művelik a földet – mondta el Kovács Attila, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgató-helyettese. Hozzátette: felajánlásból kaptak palántákat és csütörtökön egy kaposvári kertészetből hoznak el cserjéket, amelyeket a kert körül ültetnek el. Készülnek a karbantartók és pedagógusok segítségével raklapból kerti bútorok, és egy szabadtéri tantermet, közösségi teret is szeretnének kialakítani az udvaron a gyermekek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában