fotók

2021.05.26. 17:30

Készül a mentaszörp, piroslik már az eper a Bárczi kertjében

Tavaly mindössze két marék paradicsomot szüreteltek, de jó ízűen elfogyasztották a Bárczi iskola diákjai. Egy iskolakertet alakítottak ki, ahol az óvodásoktól kezdve a szakiskolásokig mindenki kiveszi részét a munkából.

Góz Lilla

Gazolják az epret a diákok a Bárczi iskola kertjében.

– Mi ültettük a palántákat tavaly és már pirosodnak a szemek – mondta Bogdán Ibolya, akitől nem áll távol a kertészkedés, mert töröcskei otthonukban is gondoz zöldségeket családjával.

Sámoly József pedig a paprika és paradicsom palántákat ültette el, valamint a komposztot forgatta át. A kertben egy mókuslak is készült Domján Tamás jóvoltából.

– Láttam itt futkározni mókusukat és fából, falevélből összeraktam egy házikót – árulta el az ügyes kezű diák.

– 2019-ben pályáztunk az Agrárminisztériumnál, hogy létrehozhassunk egy kertet és hozzá kapcsolódó képzéseket szervezzünk, az online oktatás alatt is folytattuk a munkát, a gyerekek otthon nevelték a palántákat – mesélte Szabóné Skoda Boglárka kertvezető. A pedagógus hozzátette: paprika, paradicsom palánták, hagyma, egynyári virágok, valamint fűszernövények kerültek a földbe, magas ágyásba. Már készül a tankonyhában a szörp a saját maguk termelte citromfűből és mentából, valamint egy mezítlábas illatösvényt is kialakítottak.

– A szenzoros fejlesztésben segít majd ez a tanösvény, amelybe természetes anyagok, termések kerültek, köré pedig illatos virágok, mint például levendulát ültettünk – sorolta a kertvezető.

Közösségi kertépítés az iskola udvarán

– Nagy örömmel fogadták a szülők is, hogy a gyerekek az iskolában kertészkednek, hiszen már sok vidéki portán sem művelik a földet – mondta el Kovács Attila, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgató-helyettese. Hozzátette: felajánlásból kaptak palántákat és csütörtökön egy kaposvári kertészetből hoznak el cserjéket, amelyeket a kert körül ültetnek el. Készülnek a karbantartók és pedagógusok lévén raklapból kerti bútorok és egy szabadtéri tantermet, közösségi teret is szeretnének kialakítani az udvaron a gyermekek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában