fotók

2021.06.07. 09:00

Busszal érkezett a tűszúrásnyi segítség a somogyi településekre

Három nap alatt félezernél is több embert oltottak be Somogyban a honvédség oltóbuszában. A jármű pénteken Ádándon, szombaton Babócsán, vasárnap pedig Igalban járt. Az oltásra jelentkezők Janssen vakcinát (egydózisú védőanyag) kaptak.

Marosi Gábor

A hét utolsó napján sem lankadt az oltási kedv a megyében. Az igali művelődési ház előtt tucatnyian vártak arra, hogy regisztráljanak, majd a közelben lévő oltóbuszban megkapják a védettséghez szükséges vakcinát. Igalban, csakúgy, mint a többi településen, összesen 180 oltást tudták beadni egyetlen nap alatt.

Az oltás szervezetten zajlott, a fürdőváros környéki települések polgármesterei megállás nélkül szállították az embereket Igalba. Mosdóstól Törökkoppányig összesen huszonkét faluból. A somogyszili Horváth János is fontosnak érezte, hogy beoltassa magát. Egyrészt egészsége miatt döntött a vakcina mellett, másrészt szeretne olyan helyekre is eljárni, ahová csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Az igali Czeider Ferenc már korábban regisztrált oltásra, de nem került sorra, ezért döntött úgy, hogy az oltóbuszban szerez védettséget. Kérdésünkre válaszolva elmondta: a családja és munkahelye miatt érzi szükségesnek az oltást, az pedig külön öröm számára, hogy nem kell Kaposvárra utaznia, hanem helyben megkaphatja. Hasonló véleménye volt Pozsár Ferencnek is. A férfi szerint azért is jó a Janssen vakcina, mert csak egyszer kell elviselni a tűszúrást.

Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: hatékony volt a háromnapos oltási kampány, mert a hátrányos helyzetű településeken élőket sikerült megszólítaniuk. – Népszerű volt ez a megoldás – hangsúlyozta a főigazgató. – Azt láttuk, hogy szívesen jöttek az emberek, az oltásban részt vevő munkatársak hatékonyan dolgoztak. A polgármesterek is nagyon jól megszervezték az utazásokat, ezért is ment minden gördülékenyen. Mindhárom helyszínen naponta 180 embert lehetett beoltani, ezt sikerült is megvalósítani.

A főigazgató kiemelte: fontos szempont volt az, hogy Janssen vakcinával oltsanak a településeken, mert így az oltóbusz folyamatosan tud más-más helyszínekre menni. Vetési Bernadett hozzátette: mindenben segítettek az oltásra jelentkezőknek, a regisztráció mellett még e-mail-címet is csináltak azoknak, akik nem rendelkeztek elektronikus elérhetőséggel. Az oltóbuszra előzetes regisztráció nélkül lehet jelentkezni, csak magyarországi tajszámra volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában