Minden napra Balaton

2021.07.11. 15:30

Babettával a Balaton körül: nem járt el felettük az idő

Ötödik alkalommal vágtak neki szombaton délután a legelszántabbak, hogy régi mopedjükkel megkerüljék a Balatont.

Barkóczy László

Az ország minden tájáról érkeztek motorosok Siófokra, hogy társaiknak megmutassák féltve őrzött gépeiket, mindenki másnak pedig, hogy igenis képesek ezek a régi járművek a több mint kétszáz kilométer megtételére. Ez utóbbiba azért olykor hiba csúszott, de a legtöbbeknek azért sikerült a mutatvány.

– Most nézd meg! ­– hördül fel Harkányi Zsolt, aki sárga, ránézésre is nagyon öreg Babettájával érkezett Dombóvárról a Balaton kerülésre. – Mikor az ember már azt hiszi, hogy sikerült egy megbízható gépet építenie, akkor egészen biztos, hogy a következő pillanatban máshogy fogja gondolni. Mert rögtön történik valami, ami miatt csinálhat bármit, nem indul a motor.

A hiba jellegzetes Zsolt szerint: alig fél kilométert hajlandó menni a motor, majd megáll. Ősi varázslatok és titkok kellenek, hogy újra elinduljon, de most úgy tűnik, hiába minden. Nem is tétovázik, Siófok központjában hanyatt löki az egykor patinás pedálos csodát, és a szakértő tömeg szeme láttára szedi darabjaira motorját, míg meg nem lesz a hiba forrása. Fél óra, és kiderül, egy újra cserélt tömítés nem szerette az etanollal dúsított benzint. Apró hiba, mellyel a több mint kétszáz kilométer során többeknek meggyűlt a baja.

– Én egy Simsonnal érkeztem a kétnapos túrára – mondta el Körte Krisztián. – Van Babettám is, de a megbízhatósága erősen kétséges, azon még sokat kell dolgoznom. Így az egykori KGST országok egy másik csodájával vágok neki az útnak.

– Anno egy népszerű közösségi oldalon írtam ki, hogy ha összejön ezer lájk, én bizony megkerülöm a Balatont egy Babettával – emlékszik vissza Balogh László Roland, az esemény szervezője. – Összejött, így nem volt más választásom, megtettem a túrát egyedül. Aztán ez annyira sok embernek tetszett, hogy ebben az évben már ötödik alkalommal indulunk útnak egyre nagyobb csapattal. Egyet pihenünk Révfülöpnél, de vasárnap délutánra vissza is érünk Siófokra. Remélem minél többen.

A kalandos túrán mindig minden változik, de a szervező szerint két dolog nem változhat. A Babetták jelenléte, és a terv, hogy nincsen terv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában