somogy természeti kincsei

2021.09.07. 20:00

Negyvennégy somogyi program a vadászati világkiállítás palettáján

Összesen több mint százezer látogatóra számítanak egy hónap alatt az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás somogyi rendezvényein. Megyénkben 44 programot tartanak az expóhoz kapcsolódva, és egy konzorcium alakult, hogy minél jobban bemutathassák Somogy természeti értékeit a Balatontól a Zselicig.

K.G.

Az 1971-es budapesti vadászati világkiállításra emlékező tárlat nyílt kedden a SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpontjában. Ötven év alatt megváltozott a világ, és az ember felfogása az erdő- és vadgazdálkodásról, ezért az idei vadászkiállítást másképpen rendezik meg, ígérte az országos rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

– A somogyi programsorozat a szívem csücske, nemcsak a tartalmassága miatt, hanem azért is, mert ebben a megyében elsőként álltak a világkiállítás mellé – idézte fel Kovács Zoltán. – A bemutatókból az is kiderül, hogy a SEFAG Zrt. a hosszú távon is fenntartható magyar erdőgazdálkodás igazi zászlóshajója.

A Balatoni Hajózási Zrt., a Balatoni Halgazdálkodási Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége és a lovasíjász Kassai Lajos cége is szerepel a somogyi konzorciumban. Szeptember 17-én kezdődik az első rendezvény Lábod-Nagysallérban, egy a vadászatot és a természetet a művészettel összekapcsoló kiállítással.

– A saját értékeinken túl más kulturális, sőt gasztronómiai értékeket is megjelenítünk – mondta Fehér István, SEFAG Zrt. vezérigazgatója.

Báró Schell Józsefre emlékezve emlékparkot avatnak. A megyei múzeum előtt a vadászok éjszakája elevenedik meg szeptember 18-án. Szeptember 25-én Ropolyon és Bőszénfán, október 9-én a lábod-nagysalléri erdőben tartanak családi napot.

– Az a célunk, hogy minél szélesebb közönségnek, a kultúra minden elemén át megmutassuk, hogy mi rejlik a természetben – mondta Merczel István, a világkiállítás megrendezésére szerveződött somogyi konzorcium projektvezetője. Kaszón a lombkorona sétány mellett zenepavilont avatnak, a bőszénfai szarvasfarmon bemutatják a Zselic nagyvadjait. A Zaranyi erdőben a gyerekeknek madárodú programot indítanak. A társszervező vadászkamara a kaposvári Anker-házban mutatja be vadásztrófeáit. A balatoni halgazdaságok Keszthelytől Rádpusztáig felvonultatják termékeiket, Szári Zsolt vezérigazgatót a világkiállítás nagykövetévé választották. A megyei programokat erdélyi kopó világtalálkozó és a Kerekes Band koncertje zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában