fotók

2021.10.11. 19:30

Minivárosban tanulhatnak közlekedni a gyerekek a megyeszékhelyen

Hazánkban évente mintegy hatszázan halnak meg közúti balesetben, hangzott el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatának kaposvári állomásán.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az aréna parkolójában rendezett hétfői sajtótájékoztatón Lázár László, a HUMDA kommunikációs igazgatója elmondta, öt nap alatt több mint ezer fiatalnak szeretnék megtanítani a közlekedés alapszabályait. Az esős időjárás valamelyest átformálta az esemény első napját, a résztvevők azonban így is sok újdonságot tanulhattak a közlekedési szakemberektől. A program szervezői az egyik sátor alatt egy minivárost építettek fel, ahová különböző közlekedési táblákat, jelzőlámpákat és sorompót helyeztek el, valamint gyalogátkelőhelyeket festettek.

 

A „Road Safety – a biztonság az első” elnevezésű rendezvény október 15-ig, péntekig várja az érdeklődőket az aréna parkolójában. Délelőttönként az általános iskolák első és második osztályos diákjait várják, délután viszont bárki megismerheti a programokat. Lázár László azt is elmondta: a közúti baleseteknél a legveszélyeztetettebb az 5 és 29 év közötti korosztály, ezért is szólítják meg délelőttönként az iskolásokat.

A programokat két részre bontották. A diákok elsőként egy húsz perces interaktív elméleti oktatáson vettek részt, majd kisautóba, elektromos biciklire, valamint rollerre ültek és egy felépített KRESZ-pályán szereztek gyakorlati ismeretet. Lázár László hangsúlyozta, a rendezvényre délután is érdemes ellátogatni.

A családok egy reakció­idő-figyelő és -javító játékot próbálhatnak ki, a felnőttek pedig az úgynevezett részeg- és drogszemüvegen keresztül tapasztalhatják meg, hogy milyen érzés bódult állapotban vezetni.

Valósan mutatják be a veszélyeket

A gyerekek és a fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben az utakon, ezért van szükség az ilyen rendezvényekre és emiatt támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium is – mondta Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy az ötnapos rendezvény hiánypótló, mert valós élethelyzetben mutatja be a veszélyeket. A program szervezői Útravaló néven egy ingyenes kiadványt is készítettek, olyan ismereteket kínálva a gyerekeknek, amelyek segítenek eligazodni a forgalomban és megalapozzák a helyes szemléletet. A kiadványok a falvakba is eljutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában