hal az asztalra

2021.11.04. 20:00

Drágább lesz idén a karácsonyi halászlé

Megkezdődött az őszi lehalászás a somogyi tavakon. Az aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból kevesebb van, de a pontyállomány bőséges és a karácsonyi ünnepekre minden fogyasztót ki tudnak szolgálni.

Góz Lilla

Szerdán reggel hat órakor érkeztek a munkások a somogyapáti tóhoz. Somogy és Baranya számos településéről jöttek, munkaadójuk kisbusszal hozta őket, többségük már rutinos halász. – Először kihúzzuk a hálót, majd a szűkebb helyre összegyűjtött halak egy kanalas gép segítségével a válogatóba kerülnek, s faj szerint kosarakba rakjuk valamennyit – magyarázta el teendőiket az egyik gumiruhába öltözött halász. A pontyokat, busákat, keszegeket, süllőket mérlegelik, és utána az oxigénnel dúsított víztartályokba kerülnek.

A napokban kezdődött meg az őszi lehalászás megyeszerte. – A nyári aszályos idő nem kedvezett a halgazdálkodásnak, kevés víz van a tavakban és az érzékeny fajok közül keszegből és süllőből kevesebbre számítunk, de pontyból nem lesz hiány, kielégítő a mennyiség – mondta el Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulni fog a hal idén karácsonyra. – A ponty növényi takarmányt fogyaszt, elsősorban búzát, kukoricát eszik és a megnőtt költségek a halak árában is meg fognak jelenni. Idén karácsonykor ezer forint alatt nem lesz a ponty kilója – emelte ki Németh István. A ponty az ünnepek örök slágere, de egyre többen esznek harcsát is.

A vezérigazgató megjegyezte: a tengeri halak közül a lazac a sláger, de nem ajánlja, mert a tengerek erősen szennyezettek nehézfémekkel és mikroműanyagokkal, ezzel szemben a magyar halak sokkal egészségesebbek. Elmondta azt is: a hazai multiáruházakba, halboltokba szállítanak itthon, a többletből jut külföldre, Romániába, Lengyelországba és Ausztriába is. A tervek szerint a lehalászások a keményebb fagyokig zajlanak, majd ezt követően a telelő tavakból szolgálják ki vásárlóikat. – Karácsonyra mintegy 80–90 tonna ponttyal jelenünk meg a piacon, több városban akciót is szervezünk, közvetlenül magunk adjuk el a fogyasztóknak a halszállító eszközökről a friss halat, kihagyva a kereskedőt, s így olcsóbban juthat a vevő az ünnepi asztal főszereplőihez – mondta a vezérigazgató. Karácsonykor fogy el az éves megvásárolt halmennyiség 40 százaléka. Jelenleg 6,7 kilogramm volt az egy főre jutó halfogyasztás hazánkban, az unió polgárai átlagban 24–25 kilogrammot esznek évente.

A Tógazda Zrt. a kereskedelmi üzletek kiszolgálása mellett az országos horgászszövetség tagjait is ellátja hallal. A horgászegyesületek pályázat keretében süllőt, pontyot, keszeget visznek a somogyi és baranyai tavakból.

Segítség nélkül nem megy

Aggasztó, hogy az ágazat jövedelemtermelő képessége igen alacsony, egyre nagyobb mértékben csökken a kistermelői kedv. Németh István szerint a magyar akvakultúra fenntartásához szükség van központi támogatásra. – A védett fajok – a vidra, réti sas, fekete gólya – jelentősen károsítják a halállományt, amit nekünk kell kifizetni. Szeretnénk a mezőgazdasági szántók területalapú támogatásához hasonló kompenzációt kapni az ökológiai szolgáltatásokért – mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában