Rettegő ebek

2021.12.31. 11:30

Nem buli a kutyáknak a szilveszteri parti

Az új év első napjaiban hagyományosan több dolguk akad az állatvédőknek, hiszen a folyamatos intés ellenére a tűzijátékok és petárdák miatt megyeszerte megnő az elkóborolt kutyák száma.

Koszorus Rita

A szilveszter házi kedvenceink számára rendszerint a rettegés éjszakája.  kutyatartók hajlamosak úgy tekinteni kedvencükre, mint emberre, de ez téves elgondolás, főleg ha négylábú barátunk hallását nézzük. Anatómiailag hasonló az emberi és a kutyafül felépítése, viszont működését tekintve teljesen eltérő. – Sokkal érzékenyebb a hallásuk, mint az embernek, ezért a hirtelen és erős zajok felfokozott ingert jelentenek számukra – mondta Gibizer Péter, nagyatádi állatorvos. 

Az ebek kétszer szélesebb frekvenciasávban képesek hallani a zajokat, ezért is jó segítők katasztrófák helyszínein, s ezért is van az, hogy menekülnek a tűzijátékok ropogása elől. Számukra ez olyan élmény, mintha háború dúlna körülöttük. S, noha már hosszú évek óta tilos a klasszikus petárdázás, a pirotechnikai eszközök hangja és látványa is ugyanúgy rettegést vált ki a házi kedvencekből: a kutyákból és a macskákból egyaránt. 

Csak körültekintően sétáltassunk szilveszterkor, lehetőleg kizárólag pórázzal. 

Forrás: Huszár Gábor

– Ilyenkor igyekszik kitörni a kutya – figyelmeztetett Boncz Edit, a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke. Az egyesület önkéntesei hosszú évek óta azzal töltik az új év első heteit, hogy a szilveszter éjszakáján elkóborolt ebeket gyűjtik össze. – Ilyenkor először azok jelentkeznek, akiknek eltűnt a kutyája, mert minden figyelmeztetés ellenére nem figyeltek kellően rájuk. Gyakran kapunk jelzést céltalanul kóborló ebekről is. Előfordul, hogy másfél-két hét múlva kerül csak elő a házi kedvenc. 

A riadalmat és a sokkot a gazdi tudja csak enyhíteni, azzal, hogy kedvence közelében marad a számára félelmetes órákon is. – Aki addig nem tűrte meg a házban a kutyát, azt nehéz rávenni arra, hogy most bevigye. Pedig a kutyának az a legjobb, ha biztonságban van a gazdi közelében. Ráadásul ott kontroll alatt is van. Aki viszont erre nem hajlandó, annak érdemes egy jól zárható melléképületbe engedni a kutyát, ahol nem tud magában kárt tenni az állat. 

Ne higgyük, hogy nem szökik el azért, mert tavaly vagy tavalyelőtt nem ment el. Lehet, hogy épp idén fog annyira megijedni kedvencünk a tűzijáték hangjától, hogy hanyatt-homlok menekül. Még a vadászkutyák is megijedhetnek a tűzijáték zajától. 

A gazdi közelsége biztonságot nyújt 

– Kikötni tilos a kutyát. A felelős, jó gazdik számára ez nem lehet válasz a problémára – hangsúlyozta Boncz Edit. –Lehetőleg ne hagyjuk magára az ebet szilveszterkor, legyen mellette valaki, aki ellenőrzés alatt tarthatja – tette hozzá az állatvédő, aki azt is javasolja, hogy ilyenkor az udvarra is csak pórázzal, felügyelettel engedjük, mert egy szempillantás alatt elmehet a kutya, s félelmében akár néhány óra alatt több településnyi távolságra is képes rohanni. A legfontosabb az lenne, ha minden kutyatulajdonos felfogná, hogy ilyenkor ő vigyáz kedvencére, nem pedig az eb a gazdájára. 

A gazdi közelsége gyógyír a félelemre. 

Forrás: Pesthy Márton

Nem csak a kutyák félnek 

Az állatvédők azt javasolják: a biztonság kedvéért olyan nyakörv legyen kedvencünkön az év utolsó napján, amelyen a gazdi elérhetőségei találhatóak, s a baj megelőzése érdekében csütörtök és vasárnap között a kijelölt sétáltatóhelyeken is csak pórázon érdemes a kutyákat sétáltatni. 

De nem csak a kutyák félnek a tűzijátéktól, a macskák is hasonlóképpen reagálnak, s haszonállataink, de még a madarak is megrémülhetnek a puskaropogásra emlékeztető zajtól. 

Betiltották a ropogó tűzijátékokat

Egy olasz városban úgynevezett kutyabarát pirotechnikai eszközöket használnak szilveszterkor, miután a város vezetése betiltotta a klasszikus hangú és állatokban félelmet keltő eszközöket. Ezek ugyan adnak hangot, de koránt sem olyan erőset mint a már jól ismert társaik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában