Kerékpár

2021.12.09. 09:00

Zsebpénzéből vette az első kerékpárját, a legjobb akar lenni

Három esztendeje kerékpározik versenyszerűen a nagybajomi Péter-Lichenberger Ábris, s már ott tart, ha bármilyen megméretésen elindul, az esélyesek között tartják számon. A tizenhárom éves sportoló jól tudja, nagyon sok munka vár még rá, ha a legjobb akar lenni.

Molnár Gábor

Még csak novemberben volt tizenhárom esztendős Péter-Lichenberger Ábris, de vitathatatlanul a kaposvári kerékpársport egyik meghatározó alakja. Az ifjú tehetség jelenleg hetedik osztályos, s a Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumba jár, ahová Nagybajomból utazik be elsős kora óta. 

– Emlékszem, 2018 augusztusában szerettem volna venni magamnak egy kerékpárt a megspórolt pénzemből – mert előtte mindig a bátyámtól örököltem meg – s ebben nagy szerepe volt annak is, hogy édesapám akkor már pár hónapja biciklizett – elevenítette fel Péter-Lichenberger Ábris. – Mindenképpen versenybiciklit szerettem volna, de édesanyám folyamatosan le akart erről beszélni, ekkor apa azt mondta, olyat vegyünk, amilyet én szeretnék, így lett versenybicajom. Akkor még csak tízesztendős voltam, de már akkor elkezdtünk országúton tekerni. Kezdetben a Nagybajom–Kaposfő körforgalom útvonalon bicikliztünk, hetente legalább kétszer, háromszor. 

Péter-Lichenberger Ábris kevesebb mint egy évvel később, kettőezer-tizenkilenc márciusában kezdett el versenyezni az U13-as korosztályosok mezőnyében. 

– Az első szezonomban a diákolimpián az időfutamot és a mezőnyversenyt is sikerült megnyernem – emlékezett vissza az ifjú sportoló, aki a Kaposvári Kerékpáros Klub SE színeiben indul az országos megméretéseken. – Az Időfutam Országos Bajnokságon a második, a pálya ob-n ezer méteren pedig a harmadik helyet szereztem meg. 2020-ban sajnos a világjárvány miatt a diákolimpia elmaradt, az ob-számok mindegyikén – az időfutamon, a mezőnyversenyben, a kritériumban, a pályakerékpárban, 200 méteren, 500 méteren és 1000 méteren is – a dobogó második fokára állhattam fel. 

Az idén már az U15-ös korosztályban kezdett elsőévesként a fiatal tehetség. Ám az Időfutam Országos Bajnokságon így sikerült a legjobb időt mennie, így magyar bajnok lett ebben a számban. 

– A Mezőny Országos Bajnokságon a negyedik pozíciót szereztem meg, a pálya ob-n 200 méteren pedig harmadik helyezést értem el – tette hozzá Péter-Lichenberger Ábris. – Ezenkívül sok emlékezetes megméretés volt, ahol sikerült jó eredményeket elérnem, ilyen számomra például a Kékestető „megmászása”, vagy az Őrségben, illetve a Zalakaroson rendezett mezőnyviadal. Általában márciustól októberig tart az országúti szezon, ilyenkor szinte minden hétvégén kerékpárra ülök, 2021-ben már több mint tizenegyezer kilométert tekertem le. 

A tanulás és az edzés mellett, azért, ha nem is sok, de marad ideje egyéb elfoglaltságokra is Péter-Lichtenberger Ábrisnak

– Szinte minden szabadidőmet kitölti a biciklizés, de nem baj, mert nagyon szeretem – hangsúlyozta Ábris. – Heti szinten öt-hat edzésem van, ami általában alkalmanként két-háromórás, ilyenkor hatvan-kilencven kilométert tekerek. Kedvenc útvonalam a Zselic, mivel nagyon szeretem a dombokat. Tudom, hogy a kortársaim, barátaim pihennek, játszanak, amíg én edzek, vagy éppen versenyen vagyok, de én ebben a sportban a legmagasabb szintre szeretnék eljutni, és tudom, hogy ezért nagyon sokat kell még tennem. Ha a sok edzés és a tanulás mellet marad még időm, akkor kisebbre cserélem a kereket és rollerezek, de szeretek xboxozni is. 

 

Fotó: Muzslay P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában