Magyar segítség

2022.03.13. 11:30

Védőnő vette szárnyai alá a menekülteket Földváron

Egy emberként mozdultak meg a Balaton déli partján élők az ukrajnai menekültek megsegítésére. Az üdülőkben, hotelekben elszállásoltak között sokan felső légúti megbetegedéssel küzdenek, szinte az összes gyerek beteg, ám a helyi összefogás megteremtette a gyógyulásuk lehetőségét.

Turbéki Bernadett

Fotó: Nemeth_Levente

A védőnői feladatkör múlt hét kedd óta kibővült Balatonföldváron a menekültek ellátásával. Végh Anett védőnő elmondta: a menekültek többsége egészségügyi ellátást igényel, szinte valamennyi gyermek felső légúti megbetegedéssel érkezett. – Az egyik szállásra a 63 közül 42 gyermek betegen érkezett. Lázasak voltak, felső légúti panaszokkal küszködtek. Egy másik szálláshelyen inkább balesetek következtében szerzett sérüléseket láttam el: rosszul lépett a lépcsőn, leesett a vonatról – sorolta Végh Anett. – Az ukránok kezdetben nagyon bizalmatlanok voltak, ám amikor látták, hogy segíteni szeretnénk, feloldódtak – mondta. 

– Ha Anett nem koordinálná a segítségnyújtást, mi sem tudtuk volna, hogyan támogassuk a menekülteket. Erőn felüli munkát végez – mondta Páll Mónika, a szántódi patika tulajdonosa. – Főképp fájdalomcsillapítókra, antibiotikumra volt eddig szükség. 

Cseh Iván Patrik zamárdi háziorvos elmondta: Zamárdiban ötvenen kerültek az egyik üdülőbe, közülük húsz gyermeket oltanak be a jövő héten MMR-oltással, amely feltétele annak, hogy közösségbe mehessenek. – Egy magyar ajkú gyermeket is elláttunk, aki elszakadt a családjától. A nagymamával és egy másik fiúval érkezett – tette hozzá az orvos, aki szintén kiemelte a gyógyszeradományok jelentőségét ebben a helyzetben, mivel a menekültek nem rendelkeznek tajkártyával, a gyógyszerekhez csak teljes áron jutnak hozzá. 

 

Kőröshegyen is készültség van 

Kőröshegyre tizenkilenc menekült érkezett, kisiskolások, óvodások és van várandós édesanya is közöttük. Többnyire azok érkeztek, akiknek párja Magyarországon dolgozik – vázolta Friss Attila, Kőröshegy jegyzője. Hozzátette: a település 500 ezer forint támogatást ajánlott fel, amelyből a Kőröshegyi Polgárőr Egyesület szerzi be mindazt, amire szükség van. – Igyekszünk minél hamarabb menekültstátuszt, intézni nekik, ám nehézkesen megy az ügyintézés, a Menekültügyi Hivatal telefonvonalai túlterheltek – tette hozzá a jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában