Oktatás

2022.06.14. 14:00

Egészségnapon tanulták az újraélesztést a kaposvári diákok

Egészségnapnak adott otthont kedden a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és mezőgazdasági szakképzőiskola. Elsősegélynyújtás, látványos judo bemutató valamint a vakok és gyengénlátók egyesületének programja is kiegészítette a rendezvényt, melyen 250 diák vett részt.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

– Szerintem nagyon fontos, hogy  minél több ember tisztában legyen az újraélesztés alapfogásaival – mondta a kilencedik osztályos Ágics Máté. – Bármikor történhet baj, s lényeges, hogy a közelben lévők segítsenek a bajba jutott embereken. A mentők bemutatták, hogy miként lehet nyomókötést alkalmazni és a stabil oldalfekvés technikáit is megismertük.

Az egészségnap hat helyszínen zajlott, s kilenc osztály kapcsolódott a programba. Princz Enikő, a kollégium vezetője  azt mondta: vendégelőadókat hívtak meg, s az interaktív előadásokat 250 diák kereste fel. Dohányzás és  alkoholfogyasztás: az egyik bemutatón a káros szenvedélyek következményeiről esett  szó, s  később  a tinik tömegét sújtó mozgásszegény életmód veszélyeivel  szembesülhettek a résztvevők. A tizedikes Erbál Milán szerint hasznos volt a rendezvény, mivel sok  új információt hallottak, s a fiatalokat leginkább foglalkoztató kérdésekre a szakemberek közérthetően  válaszoltak.

– Nyugodtan próbáljátok ki a szimulációs szemüveget – biztatta a diákokat Nemesné Kiss Gabriella, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének tagja. A fiatalok az érzékenyítő programon megismerték a Braille-írást, s azt is, hogy milyen segédeszközök – többek közt tojásfőző, kiöntő, vízforrás-jelző –   könnyítik meg a konyhai munkát.

Fotó: Lang R. 

 S Rénát, a vakvezető kutyát is elhozták az egészségnapra. Fekete Sándorné, az egyesület tagja hangsúlyozta: céljuk, hogy a fiataloknak minél több ismerete legyen a vakok és  gyengénlátók helyzetéről, mindennapjairól. Somogyi egyesületükhöz csaknem 400-an tartoznak.

Fotó: Lang Róbert

  A tizenegyedik osztályos Skrut Kármen valamennyi programra kíváncsi volt, diáktársa, Balaskó Zsófia szerint tartalmas rendezvényen vehettek részt. Az előadóhelységből  a tornaterembe vezetett az útjuk, ahol a KASI judo szakosztályának tagjai látványos bemutatót tartottak. A zöld öves Szecsődi  Szandra szerint legyen szó bármilyen sportról, döntő, hogy a kamaszok rendszeresen mozogjanak, s így később is egészségtudatosan élhetnek.

Forrás: Lang R.

– Az ide látogató fiatalok a különböző esés-, illetve dobástechnikákat is megismerhették – mondta Kordély Péter edző. – Örülök, hogy ilyen sokan érdeklődtek a sportágunk iránt, a csoportok egymás után érkeztek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában