Összetartozás

2022.06.05. 18:14

Marcaliban is megemlékeztek Trianonról

A trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján az idén is megkondultak a plébániatemplom harangjai, melyek a magyarság máig egyik legnagyobb tragédiájára emlékeztettek.

Kiss Kálmán

Ezt követően a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, illetve a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja szervezésében tartottak megemlékezést az iparosháznál. A Himnusz elhangzása után a jelenlévőket, az egyesület szépen parkosított udvarán található Trianon-emlékművénél a házigazda, Szaka Zsolt elnök köszöntötte. Majd ünnepi beszédet Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke mondott. Felszólalásában az esemény korabeli fogadtatásáról és a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta. A jelenlévő civil szervezetek vezetői és képviselői ezután elhelyezték az emlékezés koszorúját, valamint mécseseket gyújtottak a tragédia évfordulóján, így az Ipartestület és a KÉSZ Marcali Csoportja után a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület, valamint a Fidesz Marcali szervezete, továbbá a KDNP Marcali alapszervezet tagjai. A rendezvényen Kozma Krisztián, Kazinczy-díjas versmondó Juhász Gyula: Trianon, Tóth Eszter Ágnes gimnazista Sziklay Szeréna: Magyar hitvallás, Juhász Sándor pedig Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című versét szavalta el. 

 

Közreműködött a Fény Gyermekei Katolikus Ifjúsági Zenekar hazafias énekekkel. A Szózat eléneklése után a rendezvény a székházban, kiállítás megnyitóval folytatódott, ahol Szita Róbert, a MKH Ipartestület tiszteletbeli elnöke hivatalosan is átadta a nagyközönségnek a „Szakmám az életem” elnevezésű rendezvénysorozat keretein belül kibővített „Raktár a múltból” című kiállítást. Ez a tárlat egy teljes kovácsműhellyel, cipészműhellyel, asztalos és kötélgyártó eszközökkel, szerszámokkal bővült. A volt elnök felelevenítette még az újjászervezett Ipartestület rövid történetét, és körülményeit, továbbá az eddig eltelt több mint két évtized tevékenységének főbb célkitűzéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában