Koronavírus

2022.07.28. 11:30

Hiába van kánikula, újra terjed a koronavírus

Folyamatosan tesztelik betegeiket a somogyi háziorvosok. Július utolsó két hetében egyre többen érkeztek hozzájuk koronavírusos tünetekkel. A szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja ugyan stagnál, de az elmúlt egy hét alatt 10 ezerről 14 ezerre nőtt a koronavírusos betegek száma hazánkban.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Fejfájás és torokfájás, láz, hasmenés. Ezekkel a tünetekkel érkeznek a legtöbben a somogyi háziorvosi rendelőkbe. – A páciensek többsége már úgy érkezik hozzánk, vagy hív fel minket, hogy nyálmintából vett gyorstesztje pozitív lett – mondta el Veress Zsolt, balatonfenyvesi háziorvos. Sok betege van táppénzen koronavírus miatt, nekik javasolja, hogy 4-5 napra különüljenek el a családtól és ne menjenek közösségbe. – A beltéri nagyobb tömegrendezvényeken újra szükség lenne szájmaszk használatára – emelte ki a háziorvos. 
Antal László háziorvos nemcsak Kaposfőn rendel, hanem Nagybajomban is helyettesít. – Nagyon sok beteg érkezik influenzaszerű tünetekkel, jellemzőek az ízületi panaszok, köhögés, egy nap alatt a két településen tíz páciensünk tesztje lett pozitív – mondta el a háziorvos. Hozzátette, szerencsére kórházba nem kellett senkit küldeniük és átlagosan 4-5 nap alatt jobban lettek a koronavírusos betegek. – Antibiotikumot csak akkor adunk, ha nagyon erős például a köhögés, a szövődmények megelőzése miatt – emelte ki Antal László
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint minden kedden és pénteken kilenc órától este hét óráig nyitva vannak az oltópontok, időpontfoglalással és nélküle is lehet igényelni vakcinát. A megyében a kaposvári kórházban oltják heti kétszer az oltásra jelentkezőket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a napokban a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentráció stagnál. Emelkedés Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden és Szombathelyen tapasztalható. Kaposváron stagnálás mellett mérsékelt az örökítőanyag koncentrációja. 
 


Fotóillusztráció: Lang R.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában