Fotók!

2022.11.01. 19:45

A tudásuk legjavát adták, hogy közvetítsék temetőink üzenetét

A somogyi temetők üzenete című fotókiállítás megnyitóját kedden délután tartották a kaposvári Keleti temető ravatalozójában. A Somogy Temetkezési Kft. és a Somogyi Hírlap 11. alkalommal hirdette meg a pályázatot, melyre 21 alkotó 137 felvételét küldte el. A rendezvényen részt vett Szita Károly, Kaposvár polgármestere is.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert

A temetők, s a tárgyi emlékek a mai napig üzennek nekünk – hangsúlyozta Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. – A képek egyfajta kortörténeti dokumentumok, s missziót töltenek be, a fotósok fontos feladatot végeztek az elmúlt tíz év során. Több ezer fényképet készítettek a megyénk temetőiben.

A somogyi temetők üzenete című fotókiállítást 11. alkalommal rendezte meg a Somogy Temetkezési Kft. és a Somogyi Hírlap, s ezúttal 21 pályázó összesen 137 felvételt készített. A Keleti temetőben ezúttal 17 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők, az alkotók többek közt a somogyszobi, a nagybajomi, a toponári és a visnyeszéplaki sírkertet örökítették meg. A kiállítás egész évben megtekinthető lesz. Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője köszöntőjében kiemelte: ha megnézzük a fotókat, sok minden az eszünkbe jut. Minden folyamatos változásban van, s az alkotók arra teszik fel az életüket, úgy szervezik meg tevékenységüket, hogy a valóságot, a valóság egy részét próbálják meg láttatni. 

– Új, gyönyörű alkotások születtek – hangsúlyozta. – Büszkék lehetünk rájuk, ugyanakkor még egy pluszt is hozzátettek az alkotók: tovább gondolásra késztetnek.

Hegedűs György, a Somogyi Fotóklub elnöke szakmailag értékelte a fotókat. Kontraszt című felvételével Fejes László első helyen végzett, Benkocs Balázs Élettel körbefonva, illetve Társas magány című alkotásával a második és a harmadik díjat nyerte el. Koncsek Barna, a Somogyi Hírlap és a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubjának különdíját vette át, míg Blinov Elemérnek, a Kaposvár város valamint a Mementó Alapítvány különdíját ítélték oda.

– Nagyon örülök az elismerésnek, 2003 óta fotózom – mondta lapunknak Fejes László. – Több hazai és nemzetközi versenyen is indultam és számos kiváló, elgondolkodtató felvételt láttam a kiállításon. Úgy érzem, lényeges feladat az emlékezés, s az emlékeztetés. Erre a fotózás hihetetlenül sok lehetőséget teremt, én a Keleti temetőben készítettem el a felvételemet. 

Értékőrző fotósok

– A böhönyei német katonai temetőben jártam, melynek rendezettsége, szépsége, egyszerűsége megfogott – mondta Koncsek Barna, aki két különdíjat is átvett a keddi díjátadón. – A fotózás a szenvedélyem, immár másfél évtizede örökítem meg az adott pillanatot. Emberek és utazás: több kedvenc témám van, szívesen készítek portrékat is. Szerintem hasznos és előremutató kezdeményezés ez a pályázat, mivel eddig is sok helyi és környékbeli fotósnak teremtett bemutatkozási lehetőséget. Ha valaki elmélyed a képekben, az láthatja: az alkotók tudásuk legjavát adták. 

Koncsek Barna nyolc éve indul a fotópályázaton, s szerinte a következő években is érdemes folytatni a rendezvénysorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában