Fotók!

2022.11.01. 18:09

Fényárba borultak a somogyi temetők

A családok már mindenszentek előtt folyamatosan érkeztek hétfőn a somogyi temetőkbe, gyertyát, mécsest gyújtottak, s virágcsokrokat, koszorúkat helyeztek el szeretteik sírjain. A négy napos ünnepi hétvégén csak a kaposvári temetőkben százezer látogatóra számítottak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A kisebb koszorú 1800 forint, a nagy mécses 1200 forintba kerül – mondta egy eladó a kaposvári Nyugati temetőnél. Bár a családok zöme időben megvásárolta a temetőbe szánt cserepes krizantémot, az árusok mégsem panaszkodhattak. Időről időre a vevők néhány szál virágot, koszorút vagy díszes mécsest kértek. A látogatók már hétfőn is folyamatosan érkeztek, az idősebb házaspárokon kívül gyakran jöttek családok. A gyerekek se hiányoztak, volt, aki két autóval érkezett  a sírkerthez. Egy nyugdíjas asszony, akinek az édesapja 1988-ban halt meg, már hétfőn délelőtt felkereste a Nyugati temetőt. 

– Cserepes krizantémot hoztam, s ha itt végzek, felkeresem a többi rokonom sírját – mondta. – Tisztaság és a rend van a Nyugati temetőben, látszik, hogy a dolgozók szépen karbantartják ezt a hatalmas területet.

Kiss József ezúttal is felkereste testvére sírját. Az idős férfi nehezen járt, lábát műtötték, de az ünnepi megemlékezést ezúttal sem hagyta ki. Családjával jött, s amíg egészsége engedi, mindig ellátogat a Nyugati temetőbe. Virágot és mécsest is hoztak, s azt mondta: akit szerettek, azt a család, a rokonság és a barátok soha nem felejtik el. Jó látni, hogy ilyen sokan  gondolnak szeretteikre. Kocza Andrásné a lehullott falevelet szedte össze, két doboznyit már elvitt, s azt akarta, hogy minden rendben legyen a rokonai sírjánál.

– Szerencsések a temetőlátogatók, hogy ilyen csodálatos  idő van – mondta. – Akárcsak sokan mások, én is krizantémot vásároltam, szerintem ilyenkor ez az egyik legszebb virág.

A Keleti temető közeli utcákban is rengeteg autó parkolt, a sofőrök lépésben haladtak a bejárat környékén. Aki esetleg még virágot akar venni, bőséges felhozatalt talált: egy szál szegfű 250 forint volt, a rózsa 800 forintot kóstált. Toronyi Ádám édesapja, édesanyja és testvére sírjára vitt virágot.  

– A temetőbe máskor is eljövök, de mindenszentek és halottak napján mindenképp itt vagyok – mondta. – Az emberek imádkoznak az elhunytakért, szeretettel gondolnak azokra, akik már nincsenek köztünk. Fontos ez az ünnep.

Puskás Béla, a megyei temetkezési kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: csak Kaposváron közel százezer látogatóra számítanak a temetőkben. S mivel az ünnepi hétvége ezúttal négy napos, így egyenletes a forgalom. Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke közölte: az ünnepek alatt csaknem 80 somogyi településen látnak el szolgálatot, naponta közel 150 polgárőr segít.

Gyertyát gyújtottak az elhunyt kaposváriak emlékéért

Minden kaposvári elhunyt emlékéért gyertyát gyújtottak kedden este a Keleti temetőben. A Mária-szobornál megtartott rendezvényen részt vett Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Horváth Lóránt, a Jézus Szíve templom plébánosa is. Hazánkban 28 település, Somogyból kettő – Kaposvár, Nagybajom – csatlakozott a mindenszenteki mécsesgyújtáshoz, amit a Magyarországi Temető-fenntartók és Üzemeltetők Egyesülete másodszor szervezett meg.  A Keleti temetőben mécsesekből egy nagy keresztet formáztak meg. A somogyi megyeszékhelyen a négy napos ünnepi hétvége alatt a vártnál is többen jöttek, a temető látogatók száma meghaladta a százezret.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában