Magyar zöldség

2022.11.09. 09:54

Év végére elfogyhat a hazai zöldség, drágább importtal kell pótolni

A drága tárolási költségek és az aszály miatti gyenge termésmennyiség következtében eltűnhetnek a kínálatból a hazai gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Ötven éve foglalkozik burgonya termesztéssel a Horeczki család Kadarkúton. Terményeiket a kaposvári nagypiacon értékesítik. – Az aszályos idő miatt legalább egyharmaddal kevesebb burgonya termett idén – mondta el Horeczki László. Hozzátette: három hete az összes terményüket eladták.  Azt tapasztalják, hogy egyre nehezebb termelniük. – Az enyhe télen áttelelnek a kórokozók, sokat kell növényvédő szerre költeni és aki nem tud öntözni, annak nagyon nehéz megfelelő hozamot elérnie – emelte ki a termelő. Megjegyezte: sok kisebb termelő nem rendelkezik hűtőházzal és sokáig nem tudja tárolni terményét. – Akinek van, az is meggondolja, hogy ilyen energiaárak mellett beüzemelje-e - jegyezte meg a termelő. Tóth István, növényvédelmi szakmérnök elmondta: több somogyi termelő panaszkodott, hogy elkezdett csírázni a burgonya és emiatt veszt a keményítő tartalmából.  – Nem tett jó az enyhe őszi időjárás a zöldségek tárolásának, a pincékben és a kamrákban is nem hűl le a hőmérséklet 5-6 fok alá  – tette hozzá.  Kiemelte: a burgonya a virágzás időszakában igényel jelentős csapadékot, az aszályos időjárás miatt komoly termés kiesések tapasztalhatók. Megjegyezte: télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell építeniük az árakba.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságának adatai szerint a megyében 2021-ben 39 hektáron foglalkoztak édesburgonyával, 106 hektáron pedig burgonyával. Idén az édesburgonya termőterülete 30 hektárra csökkent, a burgonyáé pedig 91 hektárra.  – Európa szerte lényegesen kevesebb a termés és hazánkban folyamatosan csökken a termőterület alig éri 8000 hektárt – mondta el Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője. Hozzátette: dilemmában vannak a termelők, hogy betárolják-e a terményt vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően a földek mellől adják el a burgonyát.

 

Jön a drágább import zöldség

– Az aszályos időjárás miatt elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról lesz hiány, így hamarosan nagyobb mennyiségű francia import jelenik meg az üzletekben – emelte ki Ledó Ferenc, a NAK zöldségtermesztési alosztályának vezetője. Kiemelte: várható, hogy drágulni fog ezen zöldségek ára, hiszen minél messzebbről hozzák be az árut, annál nagyobb szállítási költség rakódik rá a termékekre.  – A burgonya tömegélelmezési cikk és nagyon sokrétű a felhasználása, a vásárlók egy része drágább áron is meg fogja venni, vagy keresnek alternatívát, például a rizst, de az is lehet, hogy az édesburgonya lesz népszerűbb, amelyből nem lett idén rossz termés – mondta el Ledó Ferenc.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában