Fotók!

2022.12.12. 14:02

Táncsicsosnak lenni nem négy évre, hanem egy életre szól

A diákcsínyeket, vidám történeteket gazdagítja az idő, és táncsicsosnak lenni nem négy évre, hanem egy életre szól – idézték fel a gondolatot hétfőn, a Somssich-Táncsics Gimnázium Baráti Köre Egyesület alapításának 30. évfordulójára rendezett ünnepségen a patinás oktatási intézményben.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Több százan gyűltek össze a gimnázium tornacsarnokában, az egykori diákok és tanárok mellett a mostani 599 táncsicsos tanuló többsége is ott volt. Szabó Károly Attila felkérése után Jaczó Győző egyesületi tag egy Ady-verset szavalt, majd Kéki Zoltán, nyugalmazott főjegyző, a baráti kör elnöke emelkedett szólásra. „Legyen ez a gimnázium századok múlva is a hazaszeretet, az erkölcs, a művészetek és a tudomány tűzhelye” – idézte Makfalvy Géza főispánt, az 1912-es emlékünnepség szónokát. 

– Ez a gondolat ösztönözte 1992-ben Mihályfalvi László akkori igazgatót és 13 öregdiákot, hogy megalakítsák a baráti kört, melynek 20 éven át Müller Ferenc főorvos volt az elnöke – idézte fel a múltat. – Több könyvet adtunk ki, kiállítást rendeztünk, Somssich-Táncsics emléknapokat tartunk, és az iskola 200 éves alapítására emlékoszlopot avattunk. Az Oltalom Alapítványon keresztül havi ösztöndíjat osztunk a szociálisan rászoruló diákoknak. Köszönetet mondunk az egykori és a jelenlegi pedagógusoknak, és büszkék vagyunk a mostani diákok sikereire, tanulmányi versenyeken elért eredményeire. 

A 40-50-60 éve érettségizettek közössége iránymutatást ad, és a mai felbolydult világban szükség van erre a stabilitásra, mondta Vámosi László igazgató, aki Dér Tamás alpolgármestertől emlékplakettet vehetett át a gimnázium nevében. Az iskola az értékekről szól, mondta Szijártó István, Kaposvár díszpolgára, aki alapító tagja volt a baráti körnek. 1956-ban orosz tagozatos diákként kezdte, majd később irodalomtanárként dolgozott ugyanott. Az ünnepségen köszöntötték Müller Ferenc családját, és a 88 éves Hodics Károlyt is, aki még a Somssichba járt. 

A mellkassebész professzor a szabadságot kereste 

A táncsicsos lét szellemi forrás, amely lendületben tart mindmáig – mondta Molnár F. Tamás mellkassebész professzor, aki 1968 és 72 között volt a gimnázium tanulója. Dolgozott a marcali kórházban, megalapította a pécsi 400-as klinika, később a győri kórház mellkassebészetét. Élt Németországban, dolgozott Angliában és Skóciában. Pályája alatt 7000 nagy műtétet végzett, 2006-ban Bejrútban háborús körülmények között is operált, 2012-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett, emellett okleveles történész. A vallás és az irodalom is foglalkoztatja. A gimnáziumi évei legfontosabb momentumának a szabadság keresését tartja.

Egyetlen biciklitől a cégbirodalom alapításáig 

Boross László mérnök és üzletember szülei nagybajomi pedagógusok voltak. A nagyapja, az édesapja, a nagybátyja és a nővére is a Táncsics gimnáziumban tanult, ő maga matematika-fizika szakon végzett. Diplomázott a keszthelyi Agártudományi Egyetemen, Hollandiában közgazdaságtant tanult. Dolgozott a nagybajomi tehenészetben és a Mezőgazdasági Kutatóintézetben is. 1990-től egy kanadai cég tanácsadója lett, majd egy chicago-i céget irányított. 25 éve a saját cégeit működteti hazánkban és a világon. A tudáshoz kevés a készség, szorgalom is kell hozzá, hangsúlyozta, és visszaemlékezett arra, hogy egykor családban mindössze egyetlen biciklijük volt. A gimnáziumban nem volt minden napja sikeres, de szorgalmasan tanult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában