Induló ásatások

2023.02.11. 06:50

Régészek kutatják át a fúrások helyszínét

Dél-Somogyban ásnak februárban a kaposvári régészek, előbb a Mol fúrásaihoz kapcsolódnak, majd Vízvárnál a gázvezeték építésénél keresnek leleteket. Most végzik a kaposvári üveggyári ásatás leletanyagának rendszerezését is.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Februárban egy dél-somogyi településen dolgoznak a régészek, ahol a Mol fúrásokat végez, s ez előtt feltárják, mit rejt a föld. A hely nevét nem szeretnék nyilvánosságra hozni, nehogy amatőr kincskeresők bolygassák meg a területet, felelte a Somogyi Hírlapnak Somogyi Krisztina régész, a Rippl-Rónai Vármegyei Hatókörű Városi Múzeum munkatársa. Ezután Vízvárra indulnak, hogy egy gázvezeték építésénél keressenek leleteket, a beruházásnál megelőző feltárást hajtanak végre. Mindkét helyet ismerik már terepbejárásokból, ezért arra számítanak, hogy őskori és középkori települések maradványaira bukkanhatnak. Egészen április elejéig tart majd a munka Dél-Somogyban, de Kaposvár környékén is terveznek próbafeltárásokat az év első felében. A téli időszak sem telik eseménytelenül a régészek számára, hiszen ilyenkor leltározással töltik az időt. 

Most Molnár István régész leleteit rendszerezik, aki tavaly a berzencei vár területén végzett ásatásokat a munkatársaival. A leleteket digitálisan is rögzítik egy online adatbázisban, és az ehhez kapcsolódó ásatási dokumentációt vezetik a téli hónapokban. 

Rendszerezik az avar leleteket 

A kaposvári üveggyári ásatás gazdag leleteit is most rendszerezik. Az üveggyár építési területén az egyik legnagyobb avar kori vasműves telepét tárták fel, ahol a korabeli vasolvasztó kohókat is sikerült rekonstruálni. A régészek a terepmunka után egy kiállításra készülnek, ahol bemutatják az eredményeiket, de ennek időpontját sem határozták még meg. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában