Sonline.hu videó

2023.05.04. 19:45

A kaposvári diákok fogatos felvonulással búcsúztak iskolájuktól ( fotók, videó )

Fogatos és traktoros felvonulással búcsúztak csütörtök délután a várostól a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakközépiskola diákjai. Összesen 105 diák fejezi be tanulmányait, a gazdászokon és a lovászokon kívül az öt éves mezőgazdasági technikusi képzésen tanuló fiúk és lányok is részt vettek a parádés rendezvényen. Két osztályból 52-en érettségiznek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

 – Integessetek, fotóznak! – mondta mosolyogva az egyik lány diáktársának. A jókedvű csapat fogattal érkezett a belvárosba, s rendőri felvezetéssel vonult tovább. Princz Zoltán, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképzőiskola igazgatója azt mondta: a fogatos és traktoros felvonulással  régi hagyományt ápolnak, mely időről időre nagy sikert arat a fiatalok körében. Eredményes tanévet zárnak, az országos szakmai tanulmányi versenyeken több diákjuk  dobogós helyen végzett, az elmúlt öt év egyik legjobb  időszakán vannak túl. Középiskolájukban hét szakirányon összesen 415 diák tanul, a gazdászokon, lovászokon kívül mezőgazdasági technikusokat is oktatnak, tanintézményük  32 oktatót foglalkoztat.

– Szerintem a siker titka, hogy alapvetően olyan tanulók jönnek hozzánk, akik később  a szakmában akarnak elhelyezkedni – hangsúlyozta. – A diákok motiváltak, s a tanáraink is mindent megtesznek az eredményes képzés érdekében. Az érettségizők közel 54 százaléka továbbtanul, elsősorban a MATE Kaposvári Campusát választják, de vannak, akik Keszthelyen szeretnének majd diplomázni. Akik most szereznek nálunk szakmát, azok egy része hamarosan munkába áll, illetve a többiek középiskolánkban maradnak, s rövid időn belül leérettségiznek vagy a technikusi képzést választják. Mindenkit tanulásra buzdítunk. 

Princz Zoltán szerint Somogyban a mezőgazdaság népszerű, s a vállalkozások üzemmérettől függetlenül folyamatosan fogadják a végzősöket. Szükség van a jól képzett, dolgozni akaró fiatalokra.  Van, aki külföldön próbál szerencsét, több egykori lovász tanítványuk Ausztriában, Németországban, Svájcban vagy Hollandiában helyezkedett el. Az igazgató kiemelte: továbbra is nagy erőfeszítést tesznek a fejlesztés érdekében. Ebben a tanévben szálastakarmány-készítő gépsort vásároltak, melyre 20 millió forintot fordítottak, s a széleskörű elméleti felkészítésen kívül kiemelt figyelmet fordítanak a gyakorlatra. A fiatalok a 125 hektáros tangazdaságban rendszeresen dolgoznak, s a duális képzés keretében 58 képzőhelyre járnak. Biztatóan alakulnak a felvételi számok: a következő, 2023-2024-es tanévben 104 új diák kezdi el tanulmányait, nagyjából annyi, mint az elmúlt évben. S a legújabb tervek szerint lehet, hogy szeptembertől az okleveles technikusi osztály diákjai már az eddigi egy helyett két idegennyelvet – angol, német – tanulnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában