Sonline.hu podcast

2023.06.13. 11:30

Igazi dögös vörös ma már az egykori német újjáépítő

Roncsból varázsolt működő platós járművet az évek alatt egy Szentlászlón élő kaposvári buszsofőr. Bencsik János több mint két évtizede gyűjti és újítja fel a régi motorokat és autókat. Jelenleg egy 1955-ös német gyártmányú Hanomag kisteherautón dolgozik, ennek a típusnak jelentős szerep jutott annak idején Németország újjáépítésében.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Már csak a tükörszárakat kell fényezni, a lökhárítót megcsinálni, és helyére tenni a zsírzógombokat ahhoz, hogy teljesen elkészüljön a majdnem 70 évvel ezelőtt gyártott jármű. Bencsik Jánosnak hosszú idő után, végül 2017-ben sikerült megvásárolnia a kisteherautót, amit azonnal el is kezdett felújítani. Az évek alatt folyamatosan szépült meg a jármű. A plató famunkáit, a homokfúvást és a fényezést saját kezűleg végezték, egyedül a motor korszerűsítéséhez kértek külső segítséget. 


Bencsik János lapunknak elmondta, a most már bordó színben pompázó járgánynak muzeális minősítést szeretnének szerezni, illetve még idén forgalomba kívánják helyeztetni. A járművel kiállításokra is el akarnak látogatni, és ha igény lesz rá, akkor akár még filmforgatásokhoz is bérbe adnák. Nemrég egyébként egy Magyarországon forgatott, 50-es években játszódó amerikai filmhez már kölcsön­adták, amiben az autó egy bányában a háttérben szerepelt. 

Fotó: Lang Robert Kaposvar


A szentlászlói gyűjtőtől azt is megtudtuk, hogy a Hanomag kisteherautót 1950 és 1958 között gyártották Hannoverben. – A második világháború után gyakorlatilag ezeknek a járműveknek a segítségével építették újjá Németországot – mondta Bencsik János. – Ezekkel hordták az árut és az építőanyagot a városokba. Nagyon sok készült ebből a kisteherautóból, de mivel rengeteget használták az autókat, leamortizálódtak és tönkrementek. Nagyon kevés maradt meg belőlük. Úgy tudom, hogy az enyémen kívül még egy ilyen jármű van Magyarországon. Az Budapesten található – tette hozzá a gyűjtő. 

Fotó: Lang Robert Kaposvar


Bencsik Jánoséknál Pannonia, Jawa és Čezet motorok is megtalálhatók az udvarban, valamint egy 1964-es Velorex is gazdagítja a gyűjteményt. Az apró jármű annak idején még rokkantkocsi volt, most viszont már motorkerékpárrá minősítették át, melyet évente néhány alkalommal ki is próbál az ezermester kaposvári buszsofőr. 

Fotó: Lang Robert Kaposvar


 

Traktort szeretne újjávarázsolni 


Egy pécsi veteránjármű-kiállításon kezdődött el Bencsik János gyűjtési és felújítási szenvedélye. A férfi akkor megfogadta, hogy leszokik a dohányzásról, és az egyéves cigarettapénzből felújít egy motort. Elképzeléséből aztán soha véget nem érő hobbi lett, és azóta családját is „megfertőzte” a felújítással. A szentlászlói férfi kérdésünkre elmondta, idén várhatóan végez a teherautó-felújítással, jövőre pedig korszerűsíti a Hoffer GS-35-ös traktort, amely régóta az udvarában áll. Hozzátette, úgy tervezi, újabb régiséget most nem vásárol. 


 


Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában