Fotók

2023.07.10. 17:02

A rászorulókat segítik a somogyi búzaszemek

Elkezdődött a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű adománygyűjtő program Somogyban. A gazdálkodók idén 15 helyszínen adhatják le felajánlásaikat, hangzott a kezdeményezéssel kapcsolatos hétfői sajtótájékoztatón Látrányban, az egyik gyűjtőponton.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth Levente Foto

A kezdetekkor, tíz évvel ezelőtt még „csak” 10 tonna búzát gyűjtöttek össze Somogyban. Azonban évről évre egyre többen gondolták úgy, hogy csatlakoznak a programhoz, és a búzatermés egy részéből segítik a rászorulókat. Ennek köszönhetően tavaly 440 somogyi gazdálkodó, 48 és fél tonna búzát ajánlott fel, melyből mintegy 28 tonna lisztet őröltek meg, mondta Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy vármegyei elnöke. Kiemelte, a megőrölt búzából 11 tonna liszt maradt a vármegyében. Ebből a kórház alapítványa, a történelmi egyházak, valamint állami fenntartású szociális intézmények, gyerek- és idősek otthona is kapott. A NAK somogyi elnöke arról is beszélt, nemcsak Magyarországra, a határon túlra is jutott az adományokból. Az egyik kárpátaljai pékség egész évben abból a lisztből készíti a kenyeret, melyet a programban gyűjtött búzából őröltek.

Udvaros Zoltán látrányi mezőgazdasági vállalkozó a sajtótájékoztatón elmondta, fontos hogy a gazdálkodók is tudnak segíteni a nehézsorsú embereknek és sokakat támogathatnak minden évben. Hozzátette, ha már csak egy szelet kenyeret biztosíthatnak a nélkülözőknek, már akkor sokat segítettek. Azonban arra kéri gazdatársait, hogy annyi búzaszemet ajánljanak fel, hogy ennek a sokszorosa kerüljön a rászorulók asztalára.

Az idei adományokat Balatonőszödön, Balatonszentgyörgyön, Barcson, Zimányban, Somogyvár-Vityapusztán, Tengődön, Porrogon, Bárdudvarnokon, Somogyszobon, Andocs-Nagytoldipusztán, Somodoron, Nagyatádon, Kéthelyen, Nagybajomban és Látrányban lehet leadni augusztus 20-ig. Az összeöntő ünnepséget azonban öt nappal korábban, augusztus 15-én szervezik meg Balatonőszödön.

Az eseményen elhangzott, a barcsi malom idén befejezte a működését, ezért a somogyi búzaszemeket majd Zalaszentgróton őrlik meg.

Malomra lenne szüksége Somogynak 

Móring József Attila Marcali és térségének országgyűlési képviselője, kormánybiztos a tájékoztatón elmondta, össze kell fogni és megteremteni annak a lehetőségét, hogy a vármegyében valahol létesüljön egy malom. Hangsúlyozta, nemcsak azért, hogy a Magyarok Kenyere programban gyűjtött búzaszemeket megőröljék, hanem amiatt is, hogy a Somogyban megtermelt javakat, minél magasabb feldolgozási szinten vigyék az ország, vagy a világ más részeire. 

Neszményi Zsolt somogyi főispán az eseményen arról beszélt, az egységes kérelmek (területalapú támogatások) benyújtási határideje egy hónappal ezelőtt, június 9-én lejárt. Somogyból 6000 gazdálkodó, 248 ezer hektárra nyújtott be támogatási kérelmet. Ezeknek a nagy részét a falugazdászok készítettek el, a nagyobb gazdálkodók maguk nyújtották be a papírokat. Neszményi Zsolt hozzátette, a Vidékfejlesztési program keretében több mint 100 milliárd forintra, 715 pályázati kérelem érkezett be Somogyból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában