Özönvíz ellen

2023.07.12. 19:41

Az esőteszten már átesett a babócsai vízelvezető rendszer

Négy utcában újulnak meg a vízelvezető árkok Babócsán. A beruházás idén áprilisban kezdődött el.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

A mintegy 300 millió forintos fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert támogatást az önkormányzat. A fejlesztés részeként föld-, burkolt- és zárt árokrendszert alakítanak ki a szakemberek. A kivitelező a házak előtt a kocsibejárókat is felújítja. 

Jáger Gábor polgármester lapunknak elmondta, a beruházást szeptemberig kell befejezi, de olyan jól halad a kivitelezés, hogy várhatóan előbb végez majd a vállalkozó cég az eredeti határidőnél. 
Jáger Gábor kiemelte, azokban az utcákban álltak neki felújítani az árkokat, melyekben korábban nehezen tudott elfolyni a csapadékvíz. 

Két héttel ezelőtt volt egy hatalmas esőzés a településen, és már akkor azt tapasztaltuk, hogy megérte a beruházás, mert azokban az utcákban, ahol elkészült az árok, nagyon gyorsan és hatékonyan elfolyt a csapadék. – Még a pillanatokra feltornyosult vizet is hamar és szinte károk nélkül elvezette az új rendszer. Azt gondolom, hogy a több száz millió forint értékű fejlesztés a településünk életében egy nagyon jelentős beruházásnak számít – tette hozzá Babócsa polgármestere. 

Jáger Gábor arról is beszélt lapunknak, még nem végeztek a vízelvezető rendszer fejlesztésével. A Rinya utcának csak egy szakaszát sikerült a jelenlegi támogatásból felújítani, a másik felét egy későbbi pályázatból szeretnék korszerűsíteni. 

– A Rinya utcának a folytatását sajnos a patak irányába nem tudjuk elvezetni, azt másik árokrendszerhez kell majd kapcsolni – mondta a település vezetője. – Számításaink szerint nagyjából 70-80 millió forintból meg tudnánk építeni az árokrendszert. Ennek a pályázatnak a kiírása éppen most történik meg, és várjuk, hogy legyen eredményhirdetés. 

Ha megkapjuk a támogatást, akkor még az idei évben szeretnénk befejezni a Rinya utca másik felét – mondta a polgármester. A beruházásokkal a falu felében megoldódik a belvízelvezetés, de vannak még olyan helyek, ahol fejleszteni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában