Fotók

2023.07.07. 20:13

Balatoni lett az Év Fagylaltja

Balatoni lett az Év Fagylaltja hazánkban, a máriafürdői sütőtökös mandula, dió variációkkal nyerte el a szakmai zsűri tetszését. A közönségdíjat szintén egy balatonmáriafürdői fagyizó érdemelte ki.

Sonline.hu

A Magyar Cukrász Ipartestület ismét megrendezte az idén 25 éves, nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. Ezúttal a komáromi Jókai ligetadott otthont a viadalnak.

Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese Somodi János lett, a máriafürdői Florida Fagyizó színeiben sütőtökös mandula különlegességével.

Közönségdíjat nyert továbbá a Vitorlás Fagyizótól Pálfi Attila mentás uborka fagyija is.

A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon. Az idei versenyt 2019-hez hasonlóan ismét fesztivál jelleggel szervezték meg egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. 

Egy teljesen felszerelt helyszíni fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A hagyományos és „mentes” versenykategóriák mellett idén a Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indított az Ipartestület. A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.

A Közönség zsűri tagjai voltak:

Vajda Luca kézilabdázó - a Konyhafőnök műsor döntőse, Dezsereczky István - nehézsúlyú birkózó világbajnok, Komáromi Tibor – világ- és Európa bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség korábbi elnöke, Proczeller Tamás - KomGasztro műsorvezetője, Sági Szilárd – Gasztrokibic.

A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is. A versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt, a pikánsan ízesített csokoládék mellett szinte minden fajta gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, vagy akár zöldségekkel kombinálva. 

A fagylalt bemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a túrós csusza fagylalt szalonnával, vagy a sajtos-tejfölös lángos fagylalt, valamint bemutatkozott a Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat Mogyoró, tonkabab, feketeribizli fagylaltja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában