Sonline.hu videó

2023.07.04. 11:43

Közbelépett az önkormányzat, 1400 tonna illegális szemetet kell elszállíttatani

Megkezdődött a Kaposváron lerakott 1400 tonna illegális szemét elszállítása. Az önkormányzat intézkedett, mert túl lassúnak találták az ügymenetet.

Kovács Gábor László

Ahogyan arról ügyészségi forrásból már beszámoltunk, egy büntetett előéletű férfi pécsi és kaposvári bérelt ingatlanokra vitetett összesen 1900 tonna olasz hulladékot. A férfi által képviselt gazdasági társaságot a hulladékgazdálkodási hatóság ugyan nyilvántartásba vette, azonban hulladékgazdálkodási engedélyt nem adott ki számára. Ennek ellenére olasz vállalatokkal hulladékkezelési szerződéseket kötött, melyekben jobbára műanyag, textil és papír hulladék Magyarországra történő szállítását vállalta. 2022 januárja és 2022 júliusa között több kamionnyi szemetet hozatott Pécsre és Kaposvárra Olaszországból, majd lakóövezetek melletti telkeken helyezett el. 

A kaposfüredi Állomás utcában, a kaposvári Pécsi utcában és az Iszák utcában rakták le a hulladéktömeget. Ezzel megsértették a szigorú Eu-s és a még szigorúbb magyar előírásokat, hangsúlyozta Szita Károly, aki kedden Csillag Gábor jegyző társaságában helyszíni bejáráson tekintette meg, hogyan szállítják el a szemetet. 

– A városnak ebben a kérdésben nincs hatásköre, a rendőrségnek, az ügyészségnek a bíróságnak és a kormányhivatalnak van hatásköre – fejtette ki a városvezető. – Több mint egy éve húzódik az ügy. Az ügymenetel lassúságát látva úgy döntöttünk, hogy cselekszünk, és haladéktalanul elszállíttatjuk a szemetet az itt élők egészsége érdekében, hiszen jön a meleg. A hulladékudvarunkon őrzött, szabályos és biztonságos körülmények között helyezzük el. 

Behajtják a pénzt a felelősön

A hatósági eljárás végén behajtják a pénzt a felelősön, emelte ki Szita Károly. Ez nem kevés összeget jelent, mert az óriási mennyiségű szemét megsemmisítésnek a költségét jelenleg csak megbecsülni lehet, de így is több tízmillió forintot tehet ki. Ezzel nyilvánosan mutatnak példát, tette hozzá a polgármester. A három kaposvári ipartelepen megindult a munka, kamionszámra hordják el a sok zsáknyi hulladékot. A munkálatok két hétig is eltarthatnak.

 

 

 

        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában