Helyi közélet

2023.07.08. 07:00

Élményeket gyűjthettek a szervátültetett gyerek Siófokon (fotó, videó)

Huszadik alkalommal szervezte meg a Transzplantációs Alapítvány a Mi is nyaralunk nyári táborát. A héten csaknem félszáz transzplantált gyermeknek és családjaiknak nyújtottak tartalmas kikapcsolódást Siófokon.

Góz Lilla

Fotó: Andrási Máté

Két veseátültetésen van túl a kilenc éves Juhász Gergely. Családjával most először nyaralt együtt sorstársaival. 

 Ez az első szünidei pihenésünk, mikor nem kell dialízis és nagyon jól érzem itt magam Siófokon

 – mondta el a kisfiú. 

A kézműves foglalkozáson segített Törökné Horváth Ildikó, aki 2020-ban adta veséjét kisfiának. 

A szünidőkben tudunk találkozni a sorstársakkal, erőt adni másoknak, hiszen egy család életét megviseli, ha valamelyik gyermeke beteg 

– tette hozzá. 

Az egyhetes táborban a gyerekeket szüleik és egészséges testvéreik mellett orvosok is felügyelték és igyekeztek nekik gondtalan szórakozást és sok élményt biztosítani. A siófoki táborban 188-an vettek részt, 82 gyermek, közülük 48 transzplantált. A legfiatalabb műtéten átesett táborozó kétéves, a legidősebb huszonnyolc. Legtöbbjüknek májátültetése volt, de van köztük vese- és szív-transzplantált is. Hazánkban az elmúlt 25 évben több mint 12 ezer ilyen beavatkozást végeztek, az érintettek jelentős része pedig ma már teljes életet élhet. 

Gyermek donor kevés van, ezért egy részük élődonoros, vagyis szüleiktől, rokonaiktól, testvérüktől kaptak vesét, májat, vagy tüdőt.Vincze Balázsné, a Transzplantciós Alapítvány kurátora szerint az egész családnak szüksége van a rehabilitációra, hiszen sokszor éveken keresztül várakoznak arra, hogy az életmentő műtét megtörténjen, és ezalatt az idő alatt kevesebb figyelem jut a többi családtagnak, az egészséges testvér háttérbe szorul, a párkapcsolat megsínyli a várakozás éveit. – Lehetőséget biztosítottunk a gyógyulásra, úgy lelkileg, mint fizikailag – tette hozzá a táborvezető.

Dr Bagamérik fagyival kínálták a gyerekeket Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a tábor egész hete a felhőtlen kikapcsolódás, az önbizalom-építés ideje volt. A gyerekek sportoltak, játszottak, bátorságpróbán, akadályversenyen, zenés-verses programokon vettek részt. A táborban húsz önkéntes segítő gondoskodott arról, hogy mind a gyermekek, mind a szülők tapasztalatokban gazdag és hasznos hét után térjenek haza. A siófoki óriáskerékről fedezték fel a balatoni tájat, koncertet adott nekik az Anna and the Barbies együttes és a balatoni város Fő terén flashmobbal hívták fel az arra járók figyelmét a szervátültetésre. Több orvos is ellátogatott a táborba és szike helyett tölcsért ragadtak. Bagamériként fagyit osztottak a gyerekeknek. A záró estet szombaton tűzzsonglőrök teszik emlékezetessé.

Köszönjük a fotókat Andrási Máténak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában