Közlekedési káosz

2023.07.20. 13:56

Kenéz István: amíg én leszek a polgármester addig Lellén nem kell fizetni a parkolásért

Jóformán megbénítják a forgalmat a Balatonlellére érkező autósok. A legtöbben egészen a vízpartig szeretnének lehajtani kocsival, ott azonban parkolóhelyet találni szinte lehetetlen próbálkozás. Az elmúlt hétvégén többen a strand területére is behajtottak autóval, ezért a város vezetősége úgy döntött, lezárja a bejáratot a járművek előtt.

Marosi Gábor

Fotó: Németh Levente

Vonzza a turistákat a csaknem 30 Celsius-fokosra melegedett tó vize Balatonlellén. Egy forró nyári napon a település lélekszáma akár hatszorosára is duzzadhat. Emiatt jóval több jármű közlekedik a városban, és sokan ha tehetnék, akkor a vízbe is kocsival mennének. Ez a viselkedés a helyiek egy részének már-már elviselhetetlen, és az interneten keresztül hangot is adtak véleményüknek. 
Egy posztban az egyik balatonlellei hölgy arra kéri az autósokat, hogy tartsák be a parkolási szabályokat, és ne menjenek le kocsival a vízig. Mivel Balatonlelle kis település, ezért néhány perces sétával könnyen el lehet jutni a város egyik pontjából a másikba. Az egyik gyorsétterem mellett található egy ingyenes parkoló, ahonnan gyalog körülbelül 3-4 perc alatt el lehet érni a strandra. 


Kenéz István, Balatonlelle polgármestere megkeresésünkre elmondta, a város és a vállalkozók szempontjából fontos, hogy sok látogató érkezzen a településre, azonban jó lenne, ha a parkolási szabályokat betartanák az autósok. – Nálunk sehol sem kell fizetni a megállásért, és amíg én leszek a polgármester ez így is marad – hangsúlyozta Kenéz István

– Van egy ingyenes parkolónk a Fortuna utcában, ahol legalább ötszáz autó elfér. Sajnos kevesen használják ki ezt a lehetőséget, és azt látjuk, hogy egészen a partig akarnak autóval menni. Ekkora tömeget azonban nem bírnak el a vízparti utcák és a parkolók. Az elmúlt hétvégén pénteken, szombaton és vasárnap összesen 15 ezer vendég fordult meg a Napfény Strandon. Ez azzal is járt, hogy sok volt a kocsi a fizetős strand környékén. Amikor pedig egyszerre elindultak haza az emberek, akkor komoly dugó alakult ki a városban – mondta a polgármester. 
Kenéz István arról is beszélt, többen a szabadstrand területére is beparkoltak néhány nappal ezelőtt, ezért úgy döntöttek, lezárják a járművek előtt a bejáratokat, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben. A település vezetője hozzátette, nincsen arra lehetőségük, hogy bővítsék a parkolóhelyek számát, ezért arra kérik a vendégeket, ha tehetik, inkább gyalog közelítsék meg a strandokat. 

 

Fizetni kell a parkolásért Balatonbogláron, több is a hely

A szomszédos Balatonbogláron nem tapasztaltak a lelleihez hasonló esetet. Mészáros Miklós polgármester elmondta, idén vezették be a fizetős parkolást, melynek szabályozó szerepe lett, ugyanis sokkal könnyebb megállóhelyet találni az övezetekben és a belvárosban is. A település vezetője kiemelte, strandjaik tele vannak turistákkal. Ezt bizonyítja az is, hogy sokan váltanak parkolójegyet, ezért várhatóan az első évben megtérül a mintegy 50 millió forint befektetésük, melyet a parkolórendszerre költöttek el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában