Felvételi

2023.08.17. 17:19

Rekordot döntött a jelentkezők száma: népszerű a mérnökképzés is

Több mint hétszáz fiatal kezdi meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán. Több, mint hatvan százalékkal többen jelentkeztek a somogyi vármegyeszékhely oktatási intézményébe, ahol egyre népszerűbbek a mérnökképzések is.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

– Minden eddigi rekordot megdöntött a felvételi jelentkezések száma – jelentette be csütörtökön Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A kaposvári doorstep sajtótájékoztatón elmondta: az egyetem összességében harminc százalékkal, a MATE Kaposvári Campusán pedig hatvan százalékkal többen jelentkeztek. Így a somogyi vármegyeszékhely felsőoktatási intézményben 736 fiatal kezdi meg tanulmányait szeptembertől. – Ezek a pozitív eredmények annak is köszönhetőek, hogy bevált a három évvel ezelőtti modellváltás és erősíteni tudtuk a piaci szereplőkkel az együttműködést, huszonöt gépész-és élelmiszermérnök elkezdi meg tanulmányait, több partnercégünk saját dolgozóit is beiskolázta – jegyezte meg a rektor. Bejelentette azt is, hogy július elsejétől a Kaposvári Campus lett a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium fenntartója. 

Fotó: Kovács Tibor

Büszkén emelte ki, hogy a világ 150 legjobb agrár fókuszú egyeteme kötött szerepel a MATE és minden feltétel adott, hogy a kaposvári felsőoktatás tovább fejlődjön. 
Sztankó Attila, a, Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója a doorstep sajtótájékoztatón elmondta: a régiónkban meghatároz szerepe van az élelmiszer gyártásnak, az egy főre eső élelmiszer GDP hozzájárulás hazánkban itt a legmagasabb. – A húsipar mellett cukorgyár, gesztenye és tejipar is van és együttműködve egy akkreditált klasztert is létrehoztunk – tette hozzá az igazgató. – Eddig is volt a Kaposvári Campussal együttműködés, de az utóbbi időszakban piacképesebb és versenyképesebb volt a közös munka és több kollégánk is részt vesz az élelmiszeripari mérnök képzésben – jegyezte meg Sztankó Attila. Kiemelte: duális partnerként a jövő versenyképes generációját is nevelik. 

Utánpótlást nevelnek és együtt kutatnak 

Fábián Balázs, a Videoton ügyvezető igazgató elmondta: a mérnökképzés nagyon fontos szerepet tölt be mind a marcali mind a kaposvári üzem életében. – Több, mint ötven gépész és villamosmérnököt foglalkoztatunk és nálunk a mérnökök több területen, mint például a termékfejlesztés, gyártósor tervezése mellett a minőségbiztosításban és a menedzsmentben is részt vesznek – sorolta az igazgató. Bíznak benne, hogy a jövőben minél több mérnökhallgató képezi majd vállalatuk utánpótlását. Sztankó Attila, a Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója elmondta: segítséget kapnak a campustól környezetvédelmi minősítő rendszer kidolgozásában és a kutatásfejlesztésben. – Az egészséges táplálkozásra való igény magával hozza, hogy egyre több kutatásra, fejlesztésre van szükség, amihez a helyi campus nagy segítséget jelent – mondta el az igazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában