Sonline.hu videó

2023.09.03. 09:00

Büszkén mutatták teremtett értékeiket a települések Igalban

A Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt harmadszor rendezte meg szombaton a Somogy Vármegyei Kormányhivatal. Az igali gyógyfürdő adott otthont a rendezvénynek, összesen 20 kiállító mutatkozott be. Almapaprikába töltött lila káposzta, rongyszőnyeg és vesszőből készített divatos kosarak: változatos volt a felhozatal. Főként a járási mezőgazdasági és helyi sajátosságokra épülő startmunka programokban megvalósult termékeket, eredményeket ismerhették meg az érdeklődők. Kelevíz nyerte a stand-szépségversenyt.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

– Ez  a kiállítás fontos, mert lehetőséget kínál arra, hogy a közfoglalkoztatás értékeit megfelelő módon megmutassa a lakosságnak – hangsúlyozta Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárságának főosztályvezetője. Neszményi Zsolt somogyi főispán azt mondta: vármegyénkben 2891 közfoglalkoztatott él, s összesen 10 043 álláskeresőt regisztrálnak, ami az utóbbi 20 év legkedvezőbb eredménye. Hangsúlyozta: a közfoglalkoztatásban dolgozók értéket hoznak létre, hasznos tevékenységet végeznek. Szajcz Adriánn, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő és Obbás Gyula igali polgármester is köszöntötte a vendégeket.

 

– Bámulatos a kínálat, legszívesebben végig kóstolnám a teljes sort – mondta mosolyogva egy asszony, aki gigei stand felhozatalát térképezte fel. Bálint Ildikó polgármester azt mondta: településükön 30 közfoglalkoztatottat alkalmaznak, s a mezőgazdasági projekt keretében krumplit, hagymát, paprikát, tököt és karalábét is termesztenek. Az alaptevékenységen azonban túllendültek, s  már feldolgozással is foglalkoznak. A csalamádé, a házi lecsó és az almapaprikába töltött lila káposztán kívül házi lekvárt  is készítenek. Csodájára jártak a kelevízi portékáknak: vesszőből kosarakat, dísztárgyakat alkottak a program résztvevői, s hímzéssel is foglalkoznak. A kék-fehér színben pompázó terítők sok látogató tetszését nyerte el. Vargáné Balatincz  Krisztina polgármester kiemelte: folytatni kívánják a programot, s igyekeznek megújítani,  a 360 lelkes községben jelenleg 15 közfoglalkoztatott van.

Hosszúvízen szőnyegeket készítenek, s Máté-Botos Ivett polgármester hangsúlyozta: a közfoglalkoztatás azoknak is lehetőséget nyújt, akik családi okok miatt nem tudnak elutazni másik városba dolgozni. S ugyanakkor az alacsony iskolai végzettségűeket is bevonhatják az értékteremtő munkába. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában