Megelőzés

2023.09.05. 10:04

Csak akkor riasztják a kormoránokat, ha muszáj

Saját weboldalán tájékoztatta a lakosságot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a kárókatonák riasztásáról.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

A társaság azt írta: az általa üzemeltetett Fonyód-Zardavári halastavakon haltermelési tevékenységet végez. A halászati tevékenységgel szoros összefüggésben van a nagy kárókatonák riasztására használt gázágyúk üzemeltetése, hasonlóképpen, mint ahogy szőlő ültetvényekben és gyümölcsösökben is alkalmazzák azokat. Hozzátették: a berendezést a halállomány védelme érdekében használják, a gazdasági károk megelőzésére. Ehhez a társaság rendelkezik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiállított hatósági engedéllyel, amely alapján 06:00-18:00 között 15 percenként 3 lövés adható le.

A nyár során 09:00-17:00 között 30 percénként 2 lövést adtank le, amely az engedélyezettnél lényegesen kevesebb. Abban az időszakban, mikor nem szükséges a gázágyú használata ki is kapcsolják, így jelenleg sem üzemel. A reggeli-esti időszakban, illetve mikor nem indokolt a gázágyú használata személyes jelenléttel igyekeznek a kárókatonákat távoltartani a halastavaktól, ami jóval hosszabb munkaidőt követel meg a munkatársaktól. Ekkor is hallható lehet néhány, sörétes fegyverből leadott lövés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában