Invázió

Koszorus Rita

Már megint halljuk a kitinpáncél kopogását, a semmivel össze nem téveszthető zümmögést és érezzük az orrfacsaró bűzt. Tíz éve még azt sem tudtuk, hogy léteznek, most pedig itt rajzanak körülöttünk, átverekszik magukat a szúnyoghálón, bemásznak a lámpabúrába és olyan helyeken bukkannak fel, ahol álmunkban sem feltételeznénk a jelenlétüket. 
Szerencsére van remény a poloska elleni harc megnyerésére – hangzott el a MATE Kaposvári Campusán, a KÁN nulladik napján. Egy fiatal kutató – Gerbovits Bálint – arról tartott előadást, hogy a bűzös ízeltlábúak ellen már körvonalazódnak a hatékony módszerek. Ugyan még ezek egyike sem érhető el kereskedelmi forgalomban, de már nem kell sokáig várni erre. S léteznek olyan – kísérleti fázisban lévő – vetőmagok, amelyeket a kártevő elleni permetszerrel kezeltek. Két vegyszert is teszteltek, s figyelik, hogy a növények hogyan reagálnak a szerekre, amelyek a poloskát 80 százalékos hatékonysággal pusztítják el. 
Milyen nagyszerű dolog a tudomány! A világtörténelem során már annyiszor köszönhette az emberiség aktuális problémáinak megoldását a kutatóknak, s lám a tudósok ezúttal sem hagynak cserben bennünket. A pattogó, szagos rovar alkonya hamarabb eljöhet, mint azt reméltük. A kutatók pedig nekifoghatnak a következő kihívásnak. Ahogy a természethez viszonyul az emberiség, talán sosem érnek a végére...