A nyuszi sem játék

Koszorus Rita

Nyuszistopot kértek az állatvédők húsvétra, mert dacára a folyamatos figyelemfelhívásoknak, még mindig divat élő állatot ajándékozni. Megdöbbentő, hogy 150 forintért kiscsibét, néhány ezresért nyulat lehet vásárolni húsvétra. Őszintén szólva, számomra az élőállat-vásárlás teljesen értelmetlen dolog, el sem tudom képzelni, mi járhat annak a fejében, aki képes egy élőlényt odaajándékozni egy másiknak. Totális tévút. 
Hangzatos szlogennel, húsvét táján az Első Nyúlmentő Alapítvány azzal kampányol, hogy karácsonyra sem vettünk rénszarvast a gyerekeknek, akkor talán húsvétra sem kellene nyuszit. Bármilyen cuki, pihe-puha és aranyos is egy tapsifüles, nem szabad megfeledkezni róla, hogy nem egy plüssjátékról, hanem élőlényről van szó. Tilos földhöz dobálni dühünkben, és a polcra sem tehetjük fel unalmunkban. Gondoljunk bele, egy állat csak a gazdájára számíthat, hiszen nem tudja elmondani, hogy mije fáj, vagy mit szeretne. 
Az állatvédők egészen horrorisztikus esetekről számoltak be, hogyan próbálnak megszabadulni az emberek a kis­állatoktól. Kukába dobják, út szélén eleresztik, lehúzzák a vécén a megunt állatokat. Csak megjegyeznénk, hogy ugyanazok az emberek, akik egy héttel korábban még állatok iránti szeretetüket hirdetendő nyuszival lepték meg családtagjukat húsvétkor. Csak arra lennék kíváncsi, hogy aki egy érző, lélegző, védtelen élőlénnyel így bánik, vajon még mire lehet képes... 
Onnantól kezdve, hogy egy élő állatot az otthonunkba fogadunk, felelősséggel tartozunk iránta.