Siker

2023.09.28. 07:00

Kaposvári fiatal lett az idei év kócsagőre

A Duna-Dráva Nemzeti Park versenyzője, a kaposvári Schlitt Bence lett az év kócsagőre az idén. A hortobágyi verseny győztese jutalmul lengyelországi tanulmányutat kapott.

Kovács Gábor László

Többnapos elméleti és gyakorlati versenysorozat után somogyi sikerrel zárult le a 2023-as Ifjú Kócsagőr Program, közölte az Agrárminisztérium. A tizedik alkalommal megtartott országos vetélkedőn az ország legjobb kócsagőrei, a területi megmérettetések győztesei mérték össze természetvédelmi tudásukat. A Duna-Dráva Nemzeti Park versenyzője hozta el a fődíjat a Hortobágyon megtartott döntőről, és ezzel elnyert egy külföldi tanulmányutat, Schlitt Bencét a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkban fogadják majd. Pintér András természetvédelmi őr készítette fel, aki azt mondja, hogy ő ugyanúgy tanult Bencétől, mint fordítva, mert a kaposvári fiatalembernek nagy a tudása. A felkészülés közben együtt járták be egy tíznapos terepgyakorlaton a Zselicet, hogy az ifjú kócsagőrök az iskolában és a biológiai szakkörökön megszerzett ismereteiket elmélyítsék, naplót vezettek, melybe a gyakorlati ötleteiket írták le. Így alakulhat ki az igazi elkötelezettség a természetvédelem mellett, állították mindketten. 

A döntőben a 10 nemzeti park igazgatóság ifjú kócsagőrei szóbeli vizsgán, egész napos terepi feladatokon, valamint önállóan elkészített munkájukkal versenyeztek. Bence elmondta: nyáron, mentorával közös munka során teljes körű betekintést nyerhetett a Természetvédelmi Őrszolgálat mindennapi tevékenységébe, részt vehetett a különböző terepi feladatokban, felmérésekben, terület-ellenőrzésekben és egy-egy nemzeti parki bemutatóhely felkeresésével az ott folyó környezeti nevelési munkával is megismerkedhetett. 

Az összeszokott páros olyan élőhelyekre is eljutott, amelyek veszélyeztetettnek számítanak, és a következő években akár el is tűnhetnek a Zselicből. Az azonban örvendetes, hogy sok helyütt együttműködő gazdálkodókkal találkoztak, és ez reményre ad okot, említették. 

Schlitt Bence a kaposvári katolikus gimnáziumban végzett emelt szintű kémia–biológia szakos diákként, és nemrég vették fel az ELTE Természettudományi Karára, ott folytatja a tanulmányait. Schlitt Bence, valamint mentora, Pintér András természetvédelmi őr a „Matula és Tutajos” cím birtokosa is lett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában