Iskolakezdés

2023.09.02. 14:00

Pityergéssel, barátkozással telt az első nap az iskolában

Becsengettek, és a csengő éles hangja szokatlan volt az első osztályosoknak. Pénteken reggel, az első szeptemberi tanítási napon szülők és gyerekek együtt igyekeztek az iskolákba. Kaposváron 665 első osztályos kisdiák kezdte meg tanulmányait az idei tanévben.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Elbírod? Most még üres – igazította meg menet közben gyermeke hátán az iskolatáskát Lőrincz Ildikó. – Négy gyermekkel bizony megterhelő volt felkészülni az iskolakezdésre. A legidősebb lányom kadettképzésben tanul az Eötvösben. A többiek a Berzsenyi-iskolába járnak, közülük a legnagyobb hetedikes. 
– Jól telt a nyár, sokat kirándultunk, úsztunk a Balatonban – idézte fel Kovács Katalin, aki 8 éves fiát, Mátyást kísérte iskolába. – Csak cipőt kellett vennünk iskolakezdésre, mert másodikos a gyermekem, és a legtöbb felszerelést viszi tovább első osztályból. 
– A kislányom cseppet sem fél az iskolától. Mivel nincs testvére, nagyon szeret gyerekközösségben lenni – mondta Kiss Elizabet, akinek a lánya, Leila 6 éves. 
– Várj, lefényképezlek! – állította meg a gyermekét a kaposfüredi iskola kapujában Raizerné Horváth Dorottya. A kislány bátran sietett a tanterembe, hiszen elmondása szerint szeretne már verset tanulni, énekelni. Az ajtót az elsősök keresztnevei díszítették, hogy otthonos legyen a környezet. Egy focimezes kisfiúnál mégis eltört a mécses. – Iker fiaim vannak, egy padban ülnek, abban bízunk, hogy így könnyebb lesz – mondta az édesanya, Péntekné Győr Ivett. 
– Csak ketten pityeregnek, ez jó arány – mérte fel Kissné Mráv Marianna tanítónő. – Természetes, hogy a szülők aggódnak, de nem kellene. 
– Az első tanítási nap az ismerkedésé: egymással, a tankönyvekkel, az iskolai szokásokkal. Körbejárjuk az épületet, és megbeszéljük, hogy hol mit fognak csinálni – sorolta Androkity Jánosné osztályfőnök, aki 23 éve van a pályán. 
A kaposfüredi Benedek Elek Tagiskolában egyetlen első osztályt indítottak, 22 gyermekkel. Ennél a korábbi években csak alacsonyabb létszámú osztályok indultak. Elsőben most 14 kisfiú és 8 kislány kezdi meg a tanulmányait. 
A kaposfüredi általános iskolába jelenleg 72 tanuló jár. Patakiné Horváth Vivien igazgató elmondta, zökkenőmentesen indult a tanév. Augusztus 11-én megérkeztek a tankönyvek, amiket a gyerekek ezen a héten, osztályoktól függően különböző időpontban vehettek át. Az első osztályosok tantermét a nyáron kifestették és felújították. Nincs hiányzó pedagógus náluk, emiatt nem kellett átszervezni az oktatást, az igazgató szerint pontosan annyian dolgoznak náluk, amennyire szükség van. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában