Fotók

2023.10.29. 19:02

A sütőtökös pizza is jelezte: őszre váltott a balatoni gasztronómia

Cukrászda, pizzéria, pincészet, vendéglő és szállodai étterem is csatlakozott az első GasztroFok kulináris körutazáshoz. A vendéglátóhelyek hétvégén a megszokottól eltérő ételekkel igyekeztek felpezsdíteni az őszi turizmust a Balaton-parton.

Szabó Gabriella

Fotó: NemA

A hagyományos nápolyi pizzák mellett a GasztroFok eseményre egy őszi ihletésű étellel is készült az egyik siófoki vendéglátóhely. – Egy sütőtökös pizzát találtunk ki, a feltét alapja a sütőtökkrém, és erre teszünk pármai sonkát, így az édes és a sós együtt igazán különleges ízt ad – mondta Majoros Attila üzletvezető. 

Liofilizált gyümölcsöket, valamint krémmézeket, szörpöket és lekvárokat is kóstolhattak az érdeklődők a siófoki pizzéria szomszédságában. A GasztroFok esemény kapcsán ugyanis több helyszínen egyszerre több szolgáltatás is várta az érdeklődőket. 
– Megkóstoltuk a pizzát és a gyümölcsökből készült termékeket. Ez az első állomásunk, de még felkeresünk más vendéglátóhelyeket is – mondta Boros Mónika

Húsz szolgáltató, rendezvényhelyszín, étterem várta hétvégén az ínyenceket Siófokon, Ságváron, Balatonszabadiban és Balatonvilágoson. – A bor és a sajt jó párosítás, ezért is örülünk, hogy egy pincészet helyet adott nekünk és az ételeinknek – mondta a sajtos raclette készítése közben Szabó Lili egy másik résztvevő képviseletében. 

– Francia raclette sajtot olvasztunk, és ezt húzzuk rá a bagettre fekete-erdei sonkával, savanyú uborkával, gyöngyhagymával és a GasztroFok idejére egy sütőtökpürés feltéttel. Ehhez pedig egy ságvári pincészet kínálta a nedűket. 

Időjárás-független a gasztroturizmus 

Az első alkalommal megrendezett GasztroFok az őszi turizmust szeretné felpezsdíteni a térségben. 

– A résztvevők erre a hétvégére GasztroFok menüvel készültek, őszi ízvilágú főételeket, desszerteket álmodtak meg. A tradicionális éttermek mellett gourmet hely, food truck, pékség, cukrászda is csatlakozott – mondta Mihalovics Dóra, a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Kommunikációs és Turisztikai Irodájának vezetője. 

A program ötletgazdája, a Balatoni Kör alapítója, Kardos Gábor kiemelte: a gasztroturizmus független az időjárástól, így egy októberi esős hétvége is kiváló lehetőség a környék gazdag bor- és gasztronómiai kínálatának körbekóstolásához. – Ez az összefogás nemcsak a turistáknak, hanem a helyieknek is izgalmas, hiszen olyan helyeket ismerhetnek meg, amelyekről talán még nem hallottak – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában