Felfedező

2023.11.15. 09:11

Százmilliókat sújt már a civilizációs kór

November 14. a cukorbetegség világnapja. Erről azért is fontos megemlékezni, mert a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete 68 tagjának csaknem 70 százaléka 2-es típusú diabéteszes.

Harsányi Miklós

– Somogy lakosságának közel nyolc százaléka lehet cukorbeteg – mondta Misotáné Veress Katalin, az egyesület elnöke. A csoportjuk 2016 óta szerdánként ingyenes egészségügyi szűrést végez a kaposvári Marázplastnál, ahol évente 20-30 cukorbeteget szűrnek ki. 
A cukorbetegség világnapjának november 14-ét, az inzulin társfelfedezője, Sir Frederick Banting születésének évfordulóját jelölték ki, derült ki a Kaposi Mór Oktató Kórház tájékoztatójából. A diabétesz napjaink egyik legjelentősebb nép­egészségügyi problémájává vált, és előkelő helyet foglal el a nem fertőző, úgynevezett civilizációs betegségek sorában. 
A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint 2015-ben a 20–79 évesek körében 415 millióra tartott betegszám emelkedését 2040-re 642 millióra becsülték, ugyanakkor aktuálisan már most 463 millió beteget tartanak nyilván. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában