Didergő

Lőrincz Sándor

Ne hagyd fázni Jézust! E sokat sejtető címmel a kaposvári Meghívtál zenekar ölelt egybe bennünket a héten a székesegyházban. Másfél tucat lelkes énekes-zenész hozta közénk a csodát; József Attila, Kányádi, Váci Mihály, Bari Károly, Radnóti lírájában ringatóztunk, de népdal és népének is felcsendült; csakúgy, mint néhány Kormorán- és Ghymes-szám. A szülőföldjébe újratemetett Fekete István varázsos prózája úgy fogta össze az estet, mint királyi koronát az erős pánt. Szívünket melengető, nagy-nagy tűz rakatott azon az estén, pedig fagyos a világ. Forrong a föld, háború dúl, világhatalmak kereszttüzében peregnek napjaink. 
Évtizedekkel ezelőtt sem volt ez másként. Balás Béla emeritus főpásztor még aktív korában leírta, mit tenne, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke. Így fogalmazott: „Kommandósaimat átdobnám Hollywoodba, hogy megsemmisítsék a filmgyárak raktárkészleteit, mert onnan, Nyugatról rongálják a kultúrvilágot. Az akcióhősöket és pornósztárokat – tekintettel a háborús helyzetre – besoroznám és átvezényelném a csendes-óceáni hadihajókra, amelyek ezentúl kötelesek halászni az éhező afrikaiak javára. Utasítanám a CNN hírtelevíziót, napi két órán át élő adást sugározzon Fatimából, Taizéből, cserkésztáborokból, lélekszemináriumokról. (…) Nyomást gyakorolnék a reklám- és szórakoztatóiparra, hogy a cigaretták, sörök, bulik helyett juttassák el mindenkihez az éppen nyíló virágok, a nagycsaládok és az apró jóságok üzenetét, hiszen szükségünk van pozitív magatartásmintákra.” 
S hogy még mit tenne Beton atya? Vastag, arab feliratos borítékokkal árasztaná el a világ valamennyi vezetőjét, s bennük ultimátumként megküldené a Szeretet Himnuszát! 
Mennyi valóra váltható, remek ötlet, s közben mégis didereg a világ. Pedig itt vannak körülöttünk a versek, a Bibliából a Szeretethimnusz, s mindjárt megszületik a kisded, aki békére és szeretetre hív mindannyiunkat. Fázni viszont nem hagyhatjuk…