Foglalkoztatottság

2023.12.20. 11:30

Kiment a divatból mára a segély

A legújabb népszámlálási adatok szerint van Magyarországon ötvennégy olyan település, ahol mindenki dolgozik, sőt még hat olyan is található, ahol csupán egyetlen munkanélkülit tartanak nyilván. Somogyból három kistelepülés kapott helyet azon az országos térképen, ahol senki sem keres munkát.

Kovács Gábor László

Fotóillusztráció

Fotó: Lang Róbert

Önbevalláson alapult a tavalyi népszámlálás, így mindenki a saját munkaügyi helyzetéről nyilatkozott. Nemrég publikálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2022-es népszámlálás foglalkoztatottságot érintő végeredményét, egyes településekre is lebontva. Magyarországon a foglalkoztatottak aránya a friss adatok szerint 49,1 százalékos, míg a munkanélküliek aránya mindössze 2,5 százalékot tesz ki. Az ellátásban részesülő inaktívak még 23,6 százalékot, az eltartottak további 10,3 százalékot képviselnek. 
Az adatokból az figyelhető meg, hogy legkisebb helyeken a legmagasabb a foglalkoztatottak száma. A baranyai Iborfián mindössze heten élnek, és ebből hatan dolgoznak. A munkanélküliségtől mentes kis falvak többségében a nyugati határszélen helyezkednek el, de három somogyi is akad közöttük: Rinyaújnép, Patca és Libickozma. Rinyaújnép 46 lakosából egyetlen álláskeresőt sem tartottak nyilván tavaly. Libickozmán sincs állástalan, a kis falu lakosainak száma most 28, bár voltak 32-en is az elmúlt években. 
– Tényleg mindenkinek van munkája nálunk, leginkább tízen dolgoznak, főként a környező nagyobb falvakban, de helyben is, többségében magánvállalkozóknál – mondta Horváth Gábor, Libickozma polgármestere. – Közmunka már jó pár éve nincs a faluban. 
Patcán 55-en élnek, közülük tíz gyermek és 15 nyugdíjas. – Dolgozni kell, Patcán sohasem volt divat a segélyezés munkaképes és egészséges embereknél, mert nálunk csak az kap segélyt, aki valóban rászorul – mondta ifj. Handó János. – Ez a taktika elég motiváció volt arra, hogy a helyiek munkába álljanak. A Katica Tanyán is akad néhány helyi foglalkoztatott, de a patcaiak megtalálják a helyüket máshol is, Kaposváron, illetve a helyi mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban dolgoznak a legtöbben. 
Fotóillusztráció: Lang Róbert

 

A sereghajtók között még túl sok a somogyi



A KSH friss adatbázisából az is kiderül, hogy hol dolgoznak a legkevesebben. Országosan a legmagasabb a munkanélküliek aránya a baranyai Gilvánfán (20,23 százalék), de a harmadik helyet a somogyi Istvándi foglalja el (18,66 százalék). Istvándiban 477 lakosból 98-en dolgoznak, és 89-en állást keresnek. A 32-es listán a 24-től a 32-ig tartó helyeket is somogyiak foglalják el, sorrendben előbb Gige (12,47 százalék), aztán Hajmás (10,38 százalék) következik. Gigén 377-en élnek, 136 gigeinek van munkahelye, 47-nek nincs. Hajmás 212 lakója közül 79-en dolgoznak, és 22-en munkanélküliek. Ezután Iharos (10,16 százalék), Gadács (10,13 százalék), Görgeteg (10,09 százalék) és Bolhó (10,01 százalék) következik. Iharos 433 lakosából 164-en dolgoznak, és 44-en állásra várnak. Gadácson 79-en élnek, közülük 26-nak van munkája, 8-nak nincs. Görgeteg 1021-es lélekszámú, közülük 355-en dolgoznak, 103-an munkanélküliek. Bolhón 669 lakost számoltak össze, közülük 207-en dolgoznak, és 67-en nem. 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában