Fotók

2024.01.09. 16:50

A szorgos munka és a teli pocak a hosszú élet titka a 95 éves ünnepeltek szerint

Irigylésre méltóan fittek, még ennyi idősen is önállóan közlekednek busszal – hangzott el a két legidősebb sántosi férfiról, akiket kedden ünnepeltek a helyi idősek klubjában, a Kaposvári Szociális Központ helyi részlegében.

Kovács Gábor László

Bíró János és Fehér Géza mindketten 95 évesek, ebből az alkalomból köszöntötte őket Kecskés Zsuzsanna klubvezető és Pohner Attila polgármester. Átadták a miniszterelnök küldte emléklapot is a családtagok és klubtagok jelenlétében.

A hosszú élet titka a szorgos munka, a tele pocak, a káros szenvedélyek kerülése és az Istenbe vetett hit – vallja Bíró János, aki egy hétgyermekes hajdúböszörményi család legidősebb gyermeke volt, és a világháborúban túlélt több bombázást. 1950-ben sorkatonaként vezényelték Kaposvárra. A kaposvári baptista gyülekezetben ismerte meg feleségét, később öt fiúgyermekük született, de azóta 16 unokával és 16 dédunokával büszkélkedhet. Dolgozott a Pamutfonóban, majd rakodómunkásként a Volánnál, szervizesként a pártbizottság garázsában. Feleségével a Somhegyen vásároltak egy ötholdas tanyát, ahol őstermelőként gazdálkodtak, végül a Húskombinátból ment nyugdíjba. Gyermekkorában a nagymamája vitte először baptista gyülekezetbe, így 90 éve hívő.

Fehér Géza Cserénfán született, és a bába sürgette a megkeresztelését, mert nem bíztak abban, hogy koraszülöttként hosszú életű lesz. Felnőve dolgozott a szentbalázsi körjegyzőségen, az erdőgazdaságnál, majd 1959 és 89 között a taszári honvédségnél volt kazánfűtő majd könyvelő. 1955-ben kötött házasságot, azóta élnek együtt a feleségével. Két gyermeke, négy unokája és három dédunokája született. Több mint száz esküvőhöz írt menyasszony-vőlegény búcsúztatót, melyek más verseivel együtt hét kötetben jelentek meg. Első verseskötetét 1989-ben adták ki. Mai napig a legbüszkébb az édesanyjához írt versére. Megyei és országos versmondó versenyeken, sőt Erdélyben is kimagasló eredményt ért el. 44 éve kántorként szolgál a szentbalázsi egyházközségben.              

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában